Egy szál virág, vagy egy szép szobanövény igazán szívből jövő ajándék lehet bárki számára. Sőt, akár saját magunkat is szívesen lepjük meg velük, hiszen szebbé teszik az otthonunkat, és vele jobbá a hangulatunkat. Azonban némelyik virág vagy növény esetében érdemes rákérdezni az árra, mielőtt bekerül a kosarunkba, mert igencsak meglepődhetünk, amikor fizetésre kerül a sor.

De vajon mi az oka annak, hogy bizonyos növények egy egész vagyonba kerülnek? Ennyire ritkák és különlegesek, vagy az emberek versengése teszi csak azzá őket? Ki tudja. Mindenesetre, aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, így akár elképesztően drága, akár megfizethető szobanövényeket tartasz is az otthonodban, jól teszed, hiszen segítségükkel a természetet csodálhatod meg nap, mint nap.

monstera

A Monstera kicsi, de nagyon drága szobanövény. Fotó: Shutterstock

Néhány növény a legdrágábbak közül

Emlékszel a Dennis, a komiszban az imádni való Wilson bácsira, aki kissé túlzottan is lelkes hobbikertészként várja, hogy 40 éve dédelgetett orchideája az éjszaka folyamán néhány másodpercre, életében először és utoljára, végre virágba boruljon? Persze, ahogyan az a filmekben és az életben lenni szokott, nem gyönyörködhet benne, mivel a szomszéd kisfiú ismét keresztbe tesz neki. Ugyan ez csak egy film, ahogy mondani szoktuk, azért mindannyian átérezzük azt a borzalmas érzést, amit egy hobbikertész ilyen esetben átélhet. Bár a filmben szereplő különleges növény a valóságban nem létezik, így nem tudjuk megsaccolni az árát, állítólag közeli rokonságban áll az éjkirálynő kaktusszal.

1. A Monstera Aurea marmorata egy olyan különleges könnyezőpálma, amely leveleinek egyik fele sárgás-fehér, a másik fele zöld. Ez pedig elég ahhoz, hogy az ára megközelítse az egymillió forintot. .

2. Egy Új-Zélandon tartott árverésen egy aprócska szobanövény 5 millió 600 ezer forintért kelt el. A kis növényt mini monsterának becézik, de a hivatalos neve Rhaphidophora.  Azért annyira drága, mert nagyon ritka, hogy ez a fajta több színben pompázzon. Ráadásul a növényke összesen csupán 8 levéllel rendelkezik, így nem nevezhető éppen dúsnak. De a licitálókat ez sem tartotta távol attól, hogy megvásárolják, eladója pedig igazi szakértője a növénykereskedelemnek, hiszen pár éve 3 millió forintnak megfelelő összegért értékesített egy csupán négy levéllel megáldott példányt.

3. A Monstera deliciosa albo variegata szintén egy könnyezőpálma, amelyik színhiányos kinézete miatt első ránézésre inkább betegnek, mint különlegesnek tűnik. De ahogy egy műtárgy esetében, úgy egy különleges növény esetében sem érdemes vitatkozni az ízlésekről. Furcsa kinézete mindenesetre igen magas értéket jelent számára, hiszen az ára közelít az egymillió forinthoz.


4. A Shenzhen Nongke orchideát cseppet sem meglepő módon a Shenzhen Nongke Egyetemen fejlesztettek ki. A növénnyel egy új, mesterséges orchidea fajt hoztak létre, melynek első példányát közel 61 millió forintért vette meg valaki egy árverésen. Az ár ebben az esetben tükrözi a növény előállításának bonyolult voltát, és a ritkaságának mértékét.

5. A bonsaiok is igen keresettek a gyűjtők között, így nem ritka, hogy egy-egy példány egymillió dollár feletti áron kerül új gazdájához. Nem, nem történt elírás, valóban dollárt akartunk írni.

bonsai

Néhány bonsai ára dollármilliókban mérhető. Fotó: Shutterstock

Megéri az árát?

Természetesen egy igazi gyűjtő nem kérdőjelezi meg saját vásárlását, hiszen, mint ahogyan a műgyűjtők esetében, úgy a drága szobanövényeket gyűjtők esetében is presztízskérdés, hogy a legritkább és legértékesebb növények egyike ott legyen a nappaliban, bármi áron. Azonban, mivel élőlényekről van szó, a befektetés valószínűleg nem igazán időtálló, hiszen sajnos egy növény sem él örökké.

Így, mielőtt belevágnánk a világ legdrágább szobanövényeinek felhalmozásába a nappalinkban, érdemes nagyon alaposan utánajárni, az adott növénynek mire van szüksége ahhoz, hogy minél tovább gyönyörködhessünk benne, vagy legalábbis örüljünk a ritkaságának és különlegességének. Mert hogy sokszor nem a legszebb példányok a legértékesebbek.

Sajnos sok esetben ezeket a növényeket nem legális úton juttatják el jövendőbeli tulajdonosukhoz, így nagyon sok védett növény pusztul el méltatlanul, a kereskedők haszonlesésének és a hozzá nemértésnek következtében. Az sem ritka, hogy növényhamisítók próbálnak meg különféle növényeket igencsak borsos áron értékesíteni.

Védekezni velük szemben nem igazán lehetséges, pedig a tisztességes kereskedők mindent megpróbálnak bevetni ellenük. Az ő kezükben az egyetlen, de talán örök érték, hogy valóban igazi ritkaságot árulnak, amely olyan körülmények között kerül az új tulajdonosához, hogy az még jó esélyekkel, hosszú ideig gondoskodhat róla. A tömegtermelés azonban megölné az iparágat, és levinné az árakat, így arra nagyon ügyelni kell, hogy ne szaporodjanak el a különleges növények a piacon.

A kezdő növényrajongóknak éppen ezért a szakértők is az olcsóbb, egyszerűbb gondozást igénylő növényeket ajánlják, hiszen azok éppen olyan gyönyörűek, sőt, sok esetben még sokkal szebbek is, mint méregdrága társaik.

Ebben az esetben is nagyon fontos a tudatos növényválasztás, hiszen ismernünk kell, hogy otthonunk melyik növények számára jelent megfelelő környezetet, hogy azok hosszú távon, szépségük és egészségük birtokában örvendeztessenek meg minket.

Egy szál harangvirág...

Bizony, sokunk szívét dobogtatja meg egy szál virág, amit számunkra fontos személytől kapunk, az értékétől függetlenül. Az érték ugyanis a gesztusban rejlik. De nem mindenki van így ezzel. Sokan nem elégednek meg azzal, hogy egy szál szép rózsát adjanak kedvesüknek, hanem szükségük van rá, hogy a virág ennél többet fejezzen ki.

Juliet rózsa

A Juliet a világ legdrágább rózsája. Fotó: Shutterstock

A világ legdrágább rózsáját, a Julietet, David Austin alkotta meg. Ez a csodás virág a hőmérséklet változásának hatására képes változtatni a saját színét, így nyáron sárga és rózsaszínű, míg a hűvösebb időszakokban barackszínűre változik. Egy időben "3 millió fontos" rózsa volt a neve, de manapság, ahogy kezd elterjedni, az ára kissé lejjebb ment.

A Rothschild orchidea, más néven papucsorchidea nem a dús virágáról, hanem sokkal inkább az áráról híresült el. Bár legfeljebb hat, nagyméretű virággal rendelkezik, mivel ezek meghozatala évekbe kerül neki, igen értékes növény vált belőle. Sajnos a virág a kihalás szélén van, és jelenleg természetes állapotában már csak a malajziai Kinabalu Nemzeti Parkban található meg, azonban aki szeretné, meg tudja csodálni az otthonában is, ha kifizeti érte a közel másfél millió forintos árat.

A Henzen orchidea a természetben egyáltalán nem fordul elő, és 8 év szükséges a virágzásához, így minden oka megvan rá, hogy a világ legdrágább orchideája lehessen, a maga 202 ezer dolláros árával.

De a drága növények nem csupán a modern kor vívmányai. Emlékezzünk csak vissza, hogy nem is olyan régen még a fűszerek ára is az aranyéval vetekedett. Ilyen például a sáfrány, amely még ma is az egyik legdrágább fűszer a világon. Nem is csoda, hiszen 150 növény kézi leszüretelésével mindössze egy gramm sáfrányt nyerünk, így nem meglepő, hogy kilónként akár az egymillió forintot is elérheti az ára.

De a számunkra oly kedves tulipán is igazán drága mulatságnak számított az 1600-as években, hiszen egy hagyma áráért akár egy tehenet is lehetett kapni akkoriban. A Sri Lanka szigetén őshonos kadupul azonban valószínűleg egyikünk vázájába sem fog bekerülni. Ez a növény csupán egyetlen éjszakára borul virágba, akkor is csupán 1-2 órán keresztül gyönyörködhetünk benne. Éppen ezért árát nem is lehet pénzben kifejezni.

Természetesen mindenki olyan virágot vásárol, amilyet csak tud és szeretne, de virágot adni és kapni egyaránt öröm, függetlenül a virág értékétől.