Japánban, a Waseda Egyetemen kertészrobotot fejlesztettek ki, amely képes napelemek alatt különféle növények gondozására. Úgy alkották meg, hogy még a sűrűn beültetett veteményesben is tudjon vetni, aratni, metszeni, valamint betakarítani. Eközben semmilyen kárt nem tesz a növényekben.

SynRobo, a kertészrobot

Egyre több a különböző növénytípus, amelyek termesztése nem csak több időt, hanem nagyobb pontosságot is igényel. Éppen emiatt fejlesztették ki a SynRobo-t, amit kifejezetten a farmokon való munkavégzésre készítettek. A robot különlegessége, hogy a többi eddig forgalomba hozott berendezéshez képest nemcsak egy, hanem több feladatot is képes elvégezni. Úgy alkották meg, hogy beférjen a szűk területekre, ahol precíz manőverezéssel végzi a munkáját. Ebből adódik, hogy az eszköz gyomlál, metsz, valamint szükség esetén vet és arat. A feladatokat a mezőgazdasági területekre telepített napelemek alatt végzi.

Több problémára is megoldást találtak

A tudósok nemrég már megoldottak egy komoly problémát. A mezőgazdasági területek föl telepített panelek elfogják a fényt a növények elől, így azok nem képesek megfelelően növekedni. Ez többé nem jelent problémát, ahogy az sem, hogy ezeket a növényeket valaki gondozza.

A japán Waseda Egyetem mérnökei egy ideje már dolgoznak a SynRobo nevű roboton, ami képes segíteni a panelek alatt növekvő egyedek gondozásában. A berendezés ráadásul nem csak elveti a magokat, hiszen úgy tervezték meg, hogy alkalmas legyen metszésre, betakarításra, úgy, hogy közben nem tesz kárt a növényekben - írja a HVG.

A szerkezetet úgy alkották meg, hogy ne okozzon problémát számára a szinekokultúra nevű növénytermesztési rendszerben való mozgás. Maszatosi Funabasi, a mezőgazdaság ezen típusának kitalálójának köszönhetően az ember a mesterséges intelligencia segítségével képes nagyobb sűrűségű változatos növénycsoportokat létrehozni, ezzel segítve a biológiai sokféleséget. A rendszer ráadásul csökkenti a talaj terhelését is, emellett jóval több élelmiszert lehet egyszerre megtermelni, mint a hagyományos növénytermesztés során.

Nincsenek többé nehézségek

A többféle növény egyidejű gondozását viszont nehézkessé tette, hogy a robot csak azzal foglalkozzon, amivel szükséges. A probléma megoldására hozták létre ezt a robotot, amelynél a fő szempont az volt, hogy az eszköz könnyen manőverezzen. Fontos volt továbbá, hogy gyorsan dolgozzon, így nem zavarja a környezetét.

A SynRobo-t 360 fokos kamerával szerelték fel, ez segíti a navigációt. Van rajta továbbá metszőolló, aminek köszönhetően tudja elvégezni a szükséges metszési munkálatokat. A robotot viszont akár az ember is irányítani tudja.

A berendezés hozzájárulhat ahhoz, hogy javuljon az egységnyi területre jutó terméshozam, valamint növekedjen a gazdálkodás hatékonysága.

A japán kutatók ezzel azt próbálják elérni, hogy a robot segítsen az újfajta földművelési kultúra, illetve a zöldenergia elterjedésében.

A SynRobo-nak olyan helyeken vehetik nagy hasznát, mint a napelemes farmok, ahol a panelek miatt nehézkessé vált a növénytermesztés. A kutatók hozzátették, hogy pár apró módosítással a robot a hagyományos mezőgazdaságokban is tökéletesen működhet.

Egyelőre Japánban és Afrika egyes részein használják, azonban azt tervezik, hogy a SynRobo-t különféle kihasználatlan és elsivatagosodott helyeken is értékesítik, beleértve Kenyát.