Bodnár István sorra fogja a szebbnél szebb amurokat és lapátdévéreket a Dunán. A Pecaverzumnak elárulta, hogyan csinálja.

„Nagyon sok esetben jól lehet amurt úsztatva fogni, de inkább nyáron és algával" – mondta Bodnár István. Legutóbb egy héten belül fogott egy 8 és egy 15 kilogrammos amurt is.

„A mostani amurjaimat keszegezés közben csaltam horogvégre gilisztával, matchbottal, 0.18-as főzsinórral" – mondta, majd hozzátette, hogy "hétfőn négy ment el, és kettő lett meg".

Amikor a Pecaverzum a Duna úsztatós amurspecialistájának nevezte, így reagált sikeres módszereit illetően:

„Nem akarok nagyképű lenni, de talán mondhatjuk, hogy az vagyok. Hiszen sűrűn horgászok így amurra, bár nemcsak úsztatva, hanem fenekezve is szívesen kergetem őket. Van, amikor nagyon jó rájuk úsztatva horgászni, de van, amikor jobb fenekezve célba venni őket." De alapvetően "megrögzött pergető horgásznak" tartja magát.


„Nyáron előfordul, hogy a kényelmes, sütőgetős pecák alkalmával leülünk fenekezni amurra és pontyra, de én szinte 90 százalékban pergetek" – mondta. Legutóbbi amurját nem mérte le se hosszra, se tömegre, de úgy véli, körülbelül 8 kilós és faroktőig 75 centiméter körüli lehetett.

A hónapot összegezve elmondta: „Nagy dévérből szerintem több száz kilót fogtunk az elmúlt hónapban. A 2-3 kilós dévérek mellé jött rengeteg ponty, balin, domolykó, jászkeszeg, bodorka, leánykoncér, karikakeszeg", míg legutóbbi fogásakor az amur mellé jött két lapátdévér és néhány kis jászkeszeg.

A 8 kilós amurról azt mesélte István, gyönyörűen elvitte az úszót, amelyet a „szüttyögősebb" dévér lassabban húzott oldalra.

„Bevágtam, és a legelején pontyra gondoltam, mert azokat is fogtunk. De amikor feljött a víz tetejére, akkor láttam, hogy amur küzd a bot végén, ezért rögtön lazítottam is a féken. Aztán egy brutál 20 perces harc következett. Elindult a sodrásban a hal, ezért okosan kellett fárasztani. Sokszor szépen kifárasztod, aztán birkózni kell vele a matracon, iszonyat erő van ezekben a halakban. Mindegyik amur nagyon erős, de a folyóvíziek még inkább. Hét kirohanást is produkált, pedig közel sem ez volt a legnagyobb amurom, hiszen fogtam már 22 kilósat is. Egyszer pedig egy – saccra – közel 30 kilós elment, avagy csatát nyert ellenem" – mesélte a legjeiről, majd így folytatta:

„Úsztatva fogtam már 20 kilós példányt is, de a legnagyobbak a fenékről érkeznek. Erre a halra már egy picit erősebb cuccal horgásztam, mivel akkor a pontyot tekintettem célhalnak. De bekeveredtek közéjük az amurok. Ezt a 20 kilós egyedet már 0.22-es damillal sikerült horogra csalni másfél méteres eresztékkel a közel kétméteres vízben – vízközt, de a fenék közelében" – árulta el.

Az amuroknak azonban nem kell igazán félniük a horgásztól, mert visszaengedi őket, sok csatát pedig eleve a halak nyernek meg.

Indexkép: Pixabay