A Bahamák egyik legismertebb szigete a másfél kilométer hosszú Big Major Cay. A sziget annyira kicsi, hogy egy kétórás sétával könnyedén bejárható, a turisták mégis képesek érte a világ másik végéről is odautazni – írja a divany.hu.

A Pig Beach néven ismert sziget évente több látogatót vonz, mint a Bahamák más részei; 2018-ban több mint 6 millió turista fordult meg itt azért, hogy találkozhasson a sziget legkülönlegesebb lakóival, a malacokkal – nekik köszönhető a Disznó-sziget elnevezés –, melyek kb. huszonöten vannak, kisebbek, nagyobbak, fiatalok, idősek, és néhány kóbor macskával és kecskével osztoznak gyönyörű, homokos stranddal rendelkező otthonukon.

De hogy kerültek disznók a Karib-tenger partjára?

Számos legenda kering ezzel kapcsolatban, de a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az 1990-es években a szomszédos sziget, Staniel Cay lakói nem tudták elviselni a sertések szagát, így a gazdáknak nem volt más választásuk, mint áttelepíteni onnan jószágaikat, akik egyébként remekül érzik magukat a pálmafákkal teli szigeten.

sertés a Bahamákon

A disznók remekül érzik magukat a pálmafákkal teli szigeten – fotó: Pixabay

Etetésükről a tízperces hajóútnyira lévő Staniel Cay lakói gondoskodnak. Amikor a disznók meglátják a táplálékkal teli hajókat, már csobbannak is a vízbe, hogy az ételért menjenek; egyébként így köszöntik a turistákat is.

Szabályok

Azonban, bár nagyon barátságosnak tűnnek, nem árt az óvatosság, ugyanis ha ételt látnak, igen agresszíven tudnak viselkedni.


Ennek köszönhető, hogy a turistáknak mindig elmondják: „ha nincs nálad étel, mutasd fel az üres kezeid". Fontos szabály továbbá, hogy az állatokat nem szabad a parton etetni, mert az tönkreteheti a túlélési ösztönüket és a kialakult szokást, miszerint az ételért úszniuk kell, azt nem a szárazföldön kapják.

Tilos kézből etetni a malacokat, és kizárólag a helyi útmutató szerint jóváhagyott eledelekkel lehet kínálni őket: kenyérrel, gyümölccsel és a természetben megtalálható csemegékkel.