A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a nagylaki határátkelőhelyen ellenőriztek egy román járművet a közelmúltban, ami a fuvarlevele szerint 772 kilogramm élő kecskerákot szállított Olaszországba. A védett állatok természetvédelmi értéke meghaladta a 842 millió forintot.

A furgon átvizsgálásakor a pénzügyőrök a jármű rakterében lévő 181 hőszigetelt ládában mintegy 17 ezer élő kecskerákot találtak. Az előzetes szakértői vélemény alapján az állatok Magyarországon védettek, eszmei értékük egyedenként 50 ezer forint. Szállításuk engedélyköteles, de mivel a sofőrnek nem volt ilyen okmánya, a pénzügyőrök természetkárosítás miatt feljelentést tettek a rendőrségen. Az állatokat a NAV és a rendőrség átadta a Szegedi Vadasparknak.

kecskerák

A furgonban talált védett állatok természetvédelmi értéke meghaladta a 842 millió forintot – Fotó: NAV

A NAV kiemelt figyelmet fordít az állat- és növényvédelemre, amit az Állatvédelmi Kódex aláírásával is tanúsított 2022 márciusában. Kollégáink számára fontos küldetés, hogy megakadályozzák a nemzetközileg védett fajok egyedeinek csempészését és fellépjenek a szaporítók, és az illegális állatkereskedelem ellen. Intézkedéseik az állatok védelmét, jólétét szolgálják.

Tavaly a pénzügyőrök számos védett állatot foglaltak le, köztük több mint 4 ezer kecskerákot. Idén például húsznál is több, különféle fajtájú kutyakölyök mentésében vettek részt.

Kecskerák (Astacus leptodactylus)

A kifejlett kecskerákok (Astacus leptodactylus) testhossza eléri a 18-26 cm-t (a hímek kissé nagyobb termetűek a nőstényeknél). Színük az élőhelytől függően változó lehet, általában sárgásszürkés-sárgászöldes színűek.

A faj elsősorban a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger vízgyűjtő területén fordul elő, Európa nyugati és déli részein szigetszerű populációi találhatóak. Magyarországon főként az Alföld területén gyakoriak.

A vízminőség változását bizonyos mértékig jól tűri, lassú áramlású vizekben, folyókban, tavakban egyaránt előfordulnak. Magyarországon védett. (Forrás: HNP)