A gulyások misztériumot rejtő gyakorlatukkal, miszerint gyeplő nélkül, csak szavakkal irányítják állataikat, olyan titkokba engednek bepillantást, mely hétköznapi ember számára szinte ismeretlen dimenzió.

Bordás Ádám csikós a film forgatásán – Fotó: Seres Péter

Bodnár V. Róbert Hajszra és Cselőre című filmje a hortobágyi emberek – gulyások, csikósok – életének a turisták elől féltve őrzött mindennapjait kísérli meg feldolgozni és a néző elé tárni. Mintha egy kulcslyukon pillantanánk be, egy ajtó repedésén, amit a szűkszavú pusztai ember gondosan bezár azok elől, akiket nem ismer. A kiválasztott beszélgetőpartnereinkkel kialakított bizalom és a terepen töltött idő alatt mi magunk is kicsit beléptünk ezen az ajtón.

A pásztorok féltve őrzött valódi életét meglesve történetek kerülnek elő a régmúltból, a pusztában gyerekeskedő „betyárokról”. Akit egyszer, ha meghódít a pusztai élet, meg is tartja örökre – mondják. A filmben elhangzó történetek egy-egy képet villantanak fel a szűkszavú, furfangos pásztorokról a pusztai lét nehézségeiről, és a gyakran felbukkanó humorról, ami e kemény emberek életét a könyörtelen hortobágyi pusztában is átszövi.

A vadkelet csikósai a vadnyugaton még nem jártak, de vallják, itt a Hortobágyon kemény élet volt és kemény élet van. A puszta – benne szereplőink – olyan megmaradt szigete a régmúltnak, amely eltűnőfélben van és jó lenne megmenteni.

A vadkelet csikósai a vadnyugaton még nem jártak, de vallják, itt a Hortobágyon kemény élet volt és kemény élet van, Bordás Ádám csikós – Fotó: Seres Péter

Bodnár V. Róbert Hajszra és Cselőre című dokumentumfilmjének operatőre Simon Tamás, producerei Seres Péter, Romwalter Judit és Dudás Attila, gyártója a Stardust Films. A film zenéjét Hrutka Róbert szerezte, a főcímdalt Tompos Kátya énekli.

Támogatók: Hortobágyi Nemzeti Park, Hortobágy Nonprofit Kft., Varázslatos Magyarország Magazin, Sparks, Focus Fox.

A Hajszra és Cselőre magyarországi premierje 2021. július 8-án lesz. A film a Stardust Films forgalmazásában jelenik meg a Cinema City hálózatában és az Art mozikban.