Örökös eltiltással büntetett meg egy horgászt a kiskunhalasi Sóstó Sporthorgász Egyesület. Az első esetnél, 2022 áprilisában egy 58 centis példányt tett el a szákjába a horgász, miközben a ponty maximálisan elvihető mérete 55 centiméter, és a halat a fogási naplóba sem írta be, így egyszerre két szabálysértést is elkövetett – írja a pecaverzum.hu.

Most pedig örökös eltiltást kapott, ugyanis a telepítéseket követően három darab pontyot tartott a szákjában, amiből csak egyet jegyzett be a fogási naplójába. A halőr ezt észlelte, intézkedett, és fegyelmi eljárást indított a horgásszal szemben.

A Sóstó Sporthorgász Egyesület fegyelmi bizottságának elnöke elmondta: a közgyűlés tavaly döntött arról, hogy ha egy horgász nem írja be a kifogott halat a fogási naplóba, és jogosulatlanul viszi el a vízpartról, akkor örökös eltiltással sújtható.


A jelenlegi döntést az indokolta, hogy ezzel szeretnének javítani az etikán, a horgászmorálon – hogy aki vállalja az ilyen cselekedetet, tudja, mit tesz kockára.

Az ügyben az egyesület feljelentést tett az illetékes halgazdálkodási hatóságnál, amely 20 ezer forint halvédelmi bírságot szabott ki, egyúttal az állami jegy kiváltásától is eltiltotta a horgászt három hónapra.

A fegyelmi bizottság elnöke elmondta, a halőrök jelenléte állandó a Sóstón, és szúrópróbaszerű ellenőrzések éjjel-nappal előfordulhatnak; van, hogy egy horgászt három perc különbséggel kétszer is ellenőriz a halőr. Azonban a szabályokat mindenkinek maradéktalanul be kell tartania.

Indexkép: Pixabay