Biológiailag lebomló iPhone-tokokat gyártott egy cég, amelyekből százszorszép vagy bazsalikom is kinőhet – írja a firstclass.hu.


A műanyag tokok, melyeket milliószámra gyártanak, rendkívüli módon terhelik a környezetet. Csak nagyon hosszú idő alatt bomlanak le, több száz vagy akár több ezer év alatt, a mikroműanyagok pedig már így is mindenhol jelen vannak, hatalmas károkat okozva. Ezért egyre több vállalat tűzi ki célul olyan termékek gyártását, melyek kisebb környezetszennyezéssel járnak.


A telefonkiegészítőket gyártó iGreen Gadgets cég is ezt tűzte zászlajára legújabb termékével. Bemutatott ugyanis egy olyan telefontokot – elsősorban iPhone-okhoz –, mely komposztálható, és egy mini kertecskét is létrehozhatunk belőle tele százszorszéppel, nefelejccsel vagy bazsalikommal.

Hogyan működik?

A kukoricakeményítőből készített tok nedvesség hatására elkezd feloldódni, és e folyamat következtében a tok rejtett tárolójába helyezett magok is kiszabadulnak, egyenesen a földbe, ahová a tokot ültettük. Az iGreen Cover iPhone 13, 14 és 15-ös készülékekhez érhető el, áruk 20 euró.

Az évente eladott 1 milliárd telefontok több mint 20 ezer tonna műanyagot jelent, melyek nagyjából 500 év alatt bomlanak le. Ezt a problémát hivatott kiküszöbölni az új találmány.

Indexkép: Youtube-videó