A bazsalikom nevének jelentése királyian illatozó, amely tökéletes leírása ennek a finom és egészséges fűszer-, és gyógynövénynek. De nem csak ezen a néven ismert, hiszen a bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű vagy német bors is a bazsalikomot jelenti. Januárban elvetheted a magjait, hogy élvezzétek csodás ízét, illatát és gyógyhatását.

Ebben pedig bővelkedik, úgyhogy egyszerűen nem szabad kihagyni, hogy legyen belőle a kertben. Frissen ugyanis sokkal finomabb és hatásosabb. Tudj meg mindent róla, hogy kedvet kapj a termesztéséhez! Akár a kertben, akár egy cserépben termesztheted. Engedd, hogy megfűszerezze az ételed és az életed!

A bazsalikom története

A bazsalikom Dél-Ázsiából, Perzsiából és Afrikából került Európába. Mindig is nagyon kedvelt gyógynövény volt, amelyet jellegzetes illata és aromája tett igazán vonzóvá. Hazánkban a nagy levelű dél-európai, és a kisebb levelű afrikai típus a legkedveltebb.

Egynyári növény, melynek karószerű főgyökere számos oldalgyökérre ágazik. Szárának hossza, a levél alakja és színe alapján számos változatát különböztetjük meg. Virágzatának egy-egy örvében 6–8 virág nő, csészéje zöld, széle a sziromlevelekkel együtt enyhén szőrös. Illata nagyon kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, illóolajat, cseranyagot és szaponint tartalmaz.

bazsalikom

A bazsalikom illata és íze is kitűnő. Fotó: Pixabay

A falvakban a lányok és a fiatal asszonyok, vagyis a menyecskék, ünnepnapokon egy szál bazsalikomot fogtak az imakönyv és a fehér keszkenő közé, és így mentek a templomba. De a legények sem maradtak le, hiszen egy szál rozmaringot tűztek a kalapjuk mellé, így ennek a két növénynek a csodás illata bejárta az egész templomot a mise alatt. 

Így használd fel a bazsalikomot

Általában őrölt formában találkozhatunk vele, ám sokkal erőteljesebb ízt ad, ha frissen szedjük le, és így kerül az ételekbe. Kiváló levesek, sültek, főzelékek, saláták és szószok ízesítéséhez, de tea is készíthető belőle. A főtt ételekhez érdemes a főzés utolsó perceiben hozzáadni, hogy tökéletes legyen az íze. Az eltett ecetes uborkát is ízesíthetjük vele.


De nem csak az íze kedvéért érdemes használni. Egyrészt afrodiziákumnak tartják, másrészt számos gyógyhatással bír. Javítja az étvágyat, jót tesz az emésztésnek, és még a köhögést is csillapítja. A kerti bazsalikom leveléből készült tea kitűnő gyomorrontás és étvágytalanság esetén, de segít bélrenyheség és puffadás ellen is. Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata segíti a sebgyógyulást.

A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik. A bazsalikom emellett csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A leveléből kinyert lé bőrgyulladásokra és rovarcsípésekre is kiváló, antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, és nehezen gyógyuló sebek esetében is szívesen alkalmazzák.

Mivel a bazsalikom íze szárítva nem olyan erős, akár le is fagyaszthatod, a teljesebb ízélmény elérésének érdekében. Rétegezd alufóliára, és így tedd a mélyhűtőbe, így akkorát törhetsz le belőle, amekkorára éppen szükséged van.

De nem csak a konyhában számíthatsz rá. A fürdővízbe téve frissítő hatást érhetsz el vele, levelei és virágai potpourrinak is kiválóak, a kerti sütögetések alkalmával pedig a szárát a tűzbe dobva messzire elűzheted a füstjével a szúnyogokat. Ha pedig a házban felakasztod, állítólag még a legyeket is távol fogja tartani.

A biokertészek is gyakran ültetnek bazsalikomot a zöldségek közé. A paradicsom szomszédságában például nagyon hasznos, hiszen erős illatával távol tartja a kártevőket. Körömvirággal párosítva remek rovarűző.

bazsalikom száraz

A bazsalikom szárazon is kiváló. Fotó: Pixabay

Így termessz otthon bazsalikomot

A bazsalikom nagyon kedveli a meleg, félárnyékos helyeket. A bazsalikom mediterrán fűszernövény, ezért minimum hat órán keresztül szüksége van naponta a napsütésre. Minél kevesebb fény éri, annál alacsonyabb lesz a levelek illóolaj tartalma.

Homokos talajba szokták vetni, május környékén, de a január kitűnő alkalom arra, hogy palántázd. Ehhez 15-25 Celsius-fok közötti hőmérsékletet biztosíts neki. A csírázás 14-21 napig tart. Amikor a kis magoncok kikelés után elérik a két-három leveles állapotot, ültesd szét őket. A palántákat május elején 20–30 cm-es távolságra ültesd el.

A palánták nagyon hideg-érzékenyek, ezért fontos, hogy csak akkor kerüljenek ki, amikor már nem fenyegeti őket a fagy. A nagyobbacska növények dugványozhatók, és hajtásaik is gyökereztethetők. Ha a növény fejlődése közben néha visszacsípjük a csúcshajtást, akkor a bazsalikom bokorszerűen fog fejlődni.

A palántákat óvatosan emeld ki a cserépből, és áss számukra kétszer akkora ültetőgödröt, mint amekkora a cserép volt. A gödörbe szórj egy kevés komposztot, majd ültesd el a palántát olyan mélyre, mint amilyen mélyen a cserépben volt. Töltsd fel az ültetőgödröt virágfölddel és jó alaposan öntözd be a talajt a növény körül.

paradicsom bazsalikom

A bazsalikom paradicsomos ételekhez is remek. Fotó: Pixabay

Különleges igényei nincsenek, így a legfontosabb, hogy kellőképp öntözd és óvd meg a gyomoktól. Szerencsére nem jellemzőek a bazsalikomra a betegségek, és a kártevők sem szívesen támadják meg, így igazi bio növény. A legtöbb illóolaj a virágzó hajtásokban található, így ezeket érdemes folyamatosan vágni.

De nem csak nyáron áll rendelkezésünkre, hiszen kitűnően tárolható. A kis csokrokba kötött hajtásokat árnyékos, szellős helyen akaszd fel, és hagyd megszáradni. Miután megszáradt, morzsold le a leveleit és tedd jól zárható edénybe. A szár virágos, leveles felső részét hasznosíthatod gyógyászati célokra. A bazsalikom júniustól szeptemberig virágzik, és a nyár második felétől nyíló virágok mellett már felhasználható mag is található.

A 30-50 cm magasra megnövő, élénkzöld színű bokor szereti a jó vízgazdálkodású, termékeny talajokat. Akár a virágágyást is szegélyezheted vele, de balkonládába is ültetheted. Nem csak illatos, finom és egészséges, de szép is.

A bazsalikomot minél jobban vágod és szeded, annál jobban tudod ezzel kitolni a virágzás idejét, és annál bokrosabb lesz a növény,. Tavasszal kéthetente, nyáron pedig hetente szedd a leveleit. A konyhában is tarthatod, cserében, így mindig kéznél lesz ez a finom fűszernövény, ráadásul az otthonodat is kiválóan illatosítja. A szobanövényekhez használt tápoldatot a bazsalikom is nagyon kedveli.

A bazsalikom fajtái

A bazsalikomból többféle is rendelkezésre áll. A zöld levelű bazsalikomok közül a Balconstar igazán kedvelt. Ez a növény 20-25 cm magas, és leginkább, nevéhez illően, a balkonládákban érzi jól magát. A Genoveser bazsalikomnak nagy méretű, sötétzöld levelei vannak, a Lemon pedig kellemes, citrom illatú változat, amely teának is kiváló.

A piros levelű bazsalikomok közül a Dark Opal közepes méretű, lila levelű bazsalikom, míg a Moulin Rouge sötétvörös, fényes leveleivel hódítja meg a fűszerbarátokat. Reméljük kellő információt kaptál ahhoz, hogy helyet adj a bazsalikomnak az otthonodban.