Egy új kutatásból kiderült, hogy ma már a kutyák szervezetében is megtalálhatóak a mikronműanyagok, nagy valószínűséggel rájuk nézve is ugyanolyan károsak.

Senki sincs biztonságban

A mikronműanyagoktól már senki sem érezheti magát biztonságban ezen a bolygón. Egy új kutatás bebizonyította, hogy a kutyák és az emberek heréiben is vannak mikroműanyag nyomaira utaló jelek. Azt még nem tisztázták teljesen, hogy ennek milyen egészségügyi hatásai lehetnek, de a szakemberek úgy vélik, a mikroműanyagok jelenléte összefügghet a férfiak spermaszámának csökkenésével.

A kutyák szaporítószerve is érintett

A tanulmányt az Új-Mexikói Egyetem tudósai tették közzé. Az UNM's College of Nursing professzora, Xiaozhong „John" Yu vezetésével végeztek elemzést, hogy a környezeti hatások milyen módon befolyásolja az emberek reproduktív rendszerét. Már egy korábbi tanulmányban vizsgálták az emberi méhlepényt, ahol szintén mikroműanyagok nyomaira bukkantak. Ez keltette fel a professzor kíváncsiságát, hogy vajon mindenhol ott vannak?


Úgy döntöttek, hogy most a kutyákat tanulmányozzák egy kicsit, hiszen ők jellemzően velünk élnek, ezáltal hasonló környezeti hatásoknak vannak kitéve. Albuquerque város állatmenhelyein és állatorvosi rendelőiben, a kutyáktól az ivartalanítás során vett mintákat is vizsgálatnak vetették alá - írta meg az azenkutyam.hu.

A csapat végül kimutatta a mikroműanyagokat a kutyák testében.

"Kezdetben kételkedtem abban, hogy a mikroműanyagok behatolhatnak-e a reproduktív rendszerbe. Amikor először megkaptam a kutyákra vonatkozó eredményeket, meglepődtem. Amikor aztán megkaptam az emberi eredményeket, még jobban meglepődtem"

- mondta el a professzor.

Nincs egyértelmű eredmény

A Toxicological Sciences című folyóiratban publikált tanulmány bebizonyította tehát, hogy a mikronműanyagok bizony elérhetik a heréket, más kérdés, hogy vajon károsak-e azok a spermiumokra nézve. Egyelőre nagyon sok mindent nem tudunk még arról, hogy a mikronműanyagok milyen hatással vannak az egészségünkre.

Velünk élnek és még így is veszélyben vannak - fotó: pexels.com

Az viszont beszédes, hogy a tudósok több mint 100 olyan vegyi anyagot azonosítottak a műanyagokban, amelyek mind az embereknek, mint az állatoknak árthatnak. Míg egyes anyagok a korai fejlődést zavarhatják meg, addig a többi gátolhatja a termékenységet, a hormonok fejlődését. Valószínű tehát, hogy az említett műanyagok fontos szerepet játszanak a kutyáknál és a férfiaknál a spermiumszám-csökkenésében.

Több kutatásra lesz még szükség ahhoz, hogy megállapítsák, a mikroműanyagok befolyásolják-e spermatermelést, és ha igen, akkor hogyan teszi mindezt. Fontosnak tartják azonban tudni, hogy bizony hatással vannak a szervezetünk működésére.