Úgy tűnik, nincs megállás. Az Amerikai Egyesült Államokban egyre több szarvasmarha telepen jelenik meg a madárinfluenza, amely az amerikai járványügyi hivatal felfedezése szerint a nyers tejjel is terjedhet.

Embert is fertőzött

Egy michigani mezőgazdasági munkás szervezetében szintén kimutatták a madárinfluenza, amivel ő lett a második személy az Egyesült Államokban, akit megfertőzött ez a vírus - írta meg a Portfólió.

Jó hír, hogy mindkét fertőzött enyhe tünetekkel estek át a betegségen és már teljesen felépültek. Az első emberi megbetegedést még március végén, egy texasi mezőgazdasági dolgozó szervezetében találták meg.

9 államban van jelen

Jelenleg már 9 amerikai államban, összesen 52 szarvasmarha állományban mutatták ki a vírus jelenlétét. Az egészségügyi szervezetek fokozott figyelmet fordítanak a H5N1 madárinfluenzára, ami nem csak a fajok között terjed, hiszen az embereknél is súlyos betegségeket okozhat.


Az amerikai járványügyi hivatal figyelmeztette az embereket, hogy a megbetegedések száma tovább nőhet, ugyanis a vírus magas koncentrációban lehet jelen a fertőzött tehenek tejében. Hangsúlyozták az óvintézkedések fontosságát beteg vagy elhullott állatokkal való érintkezés során. Folyamatosan figyelemmel kísérik az állatok állapotát, ha pedig szükségét érzik, akkor azonnal intézkedéseket hoznak.

Vakcina kifejlesztése

Az USA már tárgyal a Modernával és Pfizerrel, hogy új madárinfluenza elleni hírvivő RNS alapú vakcinákat fejlesszenek ki. A Modern oltása már a korai tesztelési fázisban van, nemsokára tehát eredményekkel is szolgálhatnak, ami jó hatással lehet a cég részvényeire is.

Egyelőre kézben tartják a helyzetet, de folyamatosan figyelemmel követik a tehenészetek állományainak állapotát - fotó: pexels.com

Egyelőre további vizsgálatokat végeznek, többek között genetikai elemzéseket, hogy kiderüljön, mutálódott-e a vírus annyira, hogy az az emberekre is veszélyt jelentsen. Ki kell deríteni, hogyan reagálhatnak rá a jelenleg kapható antivirális szerek és vakcinajelöltek.