Egy ír gazda, Patrick Shalvey a napokban magabiztosan megdöntötte a pótkocsis traktorral tolatás világrekordját, mikor gépkapcsolatával 21 km-t tett meg, végig hátramenetben – írja a BBC.

A rekord vezetés Cavan megye egyébként forgalmas útjain zajlott, és a sikerhez szinte percre pontosan 2 és fél óra kellett, és értékét az is növeli, hogy hamarosan már a Guinness Rekordok Könyve is beszámol a furcsa menetről. Szerencsére a helyszínről folyamatosan tudósított a Norther Sound Radio, így nem maradtunk képek és videó nélkül sem.

Ahogy a tábla is figyelmeztet, vezess óvatosan – fotó: Norther Sound Radio

Mr. Shalvey azt nyilatkozta, hogy ugyan nagyon jól haladt, de egy idő után már kifejezetten megterhelő volt a kanyarokat megfelelő íven venni, hiszen kicsavarodott törzzsel, a szemét a hátsó ablakon keresztül kellett az úton tartania miközben irányította a járművet. A vezetés alatt folyamatos rendőri kíséret ügyelt a biztonságra, természetesen megkülönböztető fényjelzés használatával, ugyanakkor az egyik legmegindítóbb dolog mégis a traktoros társak, teherautó- és buszsofőrök villogó, dudáló biztatása volt.

A megérkezés örömteli pillanata – videó: Norther Sound Radio

Összességében minden a tervek szerint sikerült, sőt az előző rekordot jócskán túlszárnyalták, amit ugyancsak egy ír gazdálkodó tartott, név szerint Eamonn Hickson, aki 2014-ben Kerry megyében gördült hátrafelé pótos traktorával 17 km-t.

Egyébként Írországban nem ritkák a különleges rekordok, hiszen tavaly egy Scott Broke nevű állattenyésztő 37,9 másodperc alatt nyírt meg egy birkát, amivel ugyancsak bekerült a legjobbak közé.

Az utcán járókelők is csodálkozva nézik a furcsa akciót – fotó: Norther Sound Radio

A Guinness Rekordok Könyvében számos mezőgazdasági témájú rekord és tény található:

  • A világon a legtöbb tejet, 216 891 kilogrammot egy kanadai holstein-fríz tehén adta, és a Smurf névre hallgató jószág a csúcs elérésekor a gazdaság legöregebb tehene volt.
  • A legnagyobb, 95,25 cm-es körméretű szarvakkal rendelkező szarvasmarha egy afrikai watusi tinó volt Arkansasból.
  • 8 óra alatt majdnem 800 tonna búzát takarított be egy New Holland CR10.90 típusú kombájn 2014. májusában, ezzel mintegy 120 tonnával megelőzve az előző csúcstartót.
  • 119 centi és 4 milliméter hosszú uborkát termelt egy 78 éves brit nagymama, a Peterborough melletti Whittlesey-ben található kertjének üvegházában.
  • Chris Stevens földjén termett a világ legnagyobb sütőtöke. Ez az óriási tök 821,23 kg-ot nyomott a mérlegen, kerülete pedig 4,73 m volt.
  • A brit Peter Glazerbrook tízszeres Guinnes-rekorder és jelenleg is 3 rekordot tart. 2010-ben a Shepton Mallet-i óriászöldség versenyen nyert. Egy 3,76 kg-os, vagyis egy újszülött csecsemő súlyával azonos burgonyát termesztett a saját földjén.