A megtermelt élelmiszereknek körülbelül egyharmada a kukában végzi, és van, hogy egész rakományt kell megsemmisíteni baktériumfertőzés esetén. Egy új bevonat ezen a helyzeten segíthet, főleg a nagy távolságokba szállítandó élelmiszereknél, különösen a húsoknál és a tejtermékeknél javíthatja jelentősen az élelmiszerek eltarthatóságát. A rovarszárnyak felszíne alapján kifejlesztett szerkezet a baktériumok 70 százalékát elpusztítja – írja az ng.24.hu.

A szitakötők, kabócák szárnyán rengeteg nanoméretű, a baktériumok méretének megfelelő nagyságú tüske található, amelyek a hozzájuk érő baktériumok sejtmembránját fizikailag szétszaggatják, kémiai anyagok nélkül pusztítva el a baktériumokat.

„Olyan, mint egy gumikesztyű, amelyet nyújtunk, egy darabig nyúlik is, ám a leggyengébb pontja mentén egyszer csak elszakad" – magyarázta a kutatás vezetője. Mivel nincs kémiai hatóanyag, a baktérium nem képes rezisztenciát kialakítani a felülettel szemben.


A kutatók tíz éve fedezték fel ezt a baktériumölő mintázatot a rovarokon, és végre, nagyon sok kísérletezés után, sikerült ezt a felületet leutánozniuk és műanyagra nyomtatniuk. Az eljárás neve nanobélyeg-litográfia, ami egy rohamosan fejlődő módszer. A cél az, hogy a bevonatot ipari méretekben is elő lehessen állítani.

Az ilyen nanotüskékkel ellátott felületkezelést az élelmiszeriparon kívül nagyon sok területen lehetne alkalmazni, ahol fontos a baktériummentesség, ilyen fontos terület például az orvostudomány, betegápolás.