Ma már egy futószalag mellett álló, több műszakban dolgozó munkás többet keres, mint egy méhész. Mondta el a Telex-nek a szakma helyzetét egy magyar méhész.

Egyre nehezebb

A hazai szakembereknek talán az idei a legnehezebb évük, hiszen a tél enyhe volt, az európai piacokat elárasztó olcsó ukrán és kínai méz pedig még nagyobb problémákat okozott. A magas termelési költségek, valamint az alacsony felvásárlási árak miatt az a kevés méz is eladhatatlan, így hordókban áll az eladatlan magyar méz.

Bár a méhészek kivárnak, hiszen nem akarnak veszíteni, de egyre több gazdálkodó inkább szakmát vált, mert nem találja a kiutat. Más kérdés, hogy vajon megmenthető-e a méhésztársadalom, vagy innentől fogva már csak a professzionális cégek tudják majd átvészelni a helyzetet.

"Szerintem átlag alatti most jelenleg a méhészeknek a megélhetése. Egy gépsori dolgozó többet keres, mint mi" - mondta el a Deutsche Welle és a Telex együttműködésében megjelent videóban a 37 éves Kiss Norbert, székesfehérvári méhész, aki születése óta a családi vállalkozásukban dolgozik. A szakember 7 telephelyen, összesen 280 méhcsaládot gondoz, aki amióta az eszét tudja méhészkedik, de soha nem érte annyi stressz, mint most. Hozzátette, hogy a termés a tavalyi év negyedére zuhant és a kereslet is jócskán megcsappant.

"Nincs alternatíva arra, hogy visszavonuljon a csapat" - emelte ki egy másik gazdálkodó, aki hozzátette, hogy megszűnt a felvásárlás, a végén pedig már az ár is olyan mértékben lecsökkent, hogy a termelési költség alatt van.

Tavaly még 1200 Ft volt a virágméz kilójának felvásárlási ára, idén ez a felére, vagyis 600 Ft-ra csökkent. Ehhez hozzátartozik, hogy a legtöbb gazdálkodó költségei csak 1000 Ft-nál térülnének meg.

Nem csoda tehát, hogy a megkérdezettek nagy része úgy gondolja, hogy sokan fogják feladni a szakmát a közeljövőben. Sokan pedig a méhészkedés mellett keresnek egy másik állást, hogy el tudják tartani a családjukat, legyen szó autószerelésről vagy éppen programozásról.

"Csak a nagy professzionális, közgazdasági ismeretekkel bíró méhészeti vállalkozók, akik életében tudnak maradni" - zárta gondolatait Erdélyi Tibor méhész.