Idén az expó fő témája a generációváltás, a rendezvény az e téma kapcsán felmerülő kérdésekre fókuszál és próbál meg hatékony válaszokat adni.

A rendezvényen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai előadásokat szervez, standján pedig falugazdászok, referensek és a napi szinten kézzelfogható előnyöket kínáló szolgáltatások várják az érdeklődőket. A szakmai konferenciákon, tájékoztatókon túl a szórakoztató, látványos és gyermekeknek szóló programokból sem lesz hiány. Sok egyéb mellett gép-, állatbemutatók, vadásznap és gyermekprogramok is gondoskodnak a kilátogatók szórakoztatásáról.

A 23. Pápai Agrárexpo az eredmények bemutatásán túl jó alkalmat teremt arra, hogy felhívja a figyelmet az ágazat előtt álló kihívásokra is – fogalmazott pénteki, az eseményt megnyitó beszédében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

Az államtitkár megjegyezte, hogy kihívást jelent az ágazaton belül a generációváltás előmozdítása, ami az expó egyik központi témája. Emellett a klímaváltozás és az uniós támogatáspolitika tervezett, kedvezőtlen átalakítása is nehezíti az ágazatban dolgozók tevékenységét.

Pápai Agrárexpo

Három napon át várja a látogatókat a rendezvény – fotó: papaiagrarexpo.hu

Az államtitkár kitért rá, hogy a 12 milliárd eurós, agrárforrásokra szánt támogatás az Európai Bizottság javaslata értelmében 2 milliárd euróval csökkenne 2020 után. Feldman Zsolt szerint előnytelen agrárpolitika körvonalazódik, amelynek megakadályozása érdekében Magyarország keresi az együttműködés lehetőségét más országokkal.

Hozzátette, "az egységes kérelmek benyújtásának időszakában vagyunk, az ebből származó, összességében több mint 400 milliárd forint igen fontos a gazdák számára". A Vidékfejlesztési Program keretében eddig több mint 600 milliárd forintot ítéltek oda beruházásokra, fejlesztésekre ismertetése szerint.

Komoly kihívásnak nevezte az államtitkár az ágazaton belül a generációváltás előmozdítása, hogy csupán a gazdák 6 százaléka 35 év alatti fiatal, ezért, mint mondta szakpolitikai programot indítanak a generációváltás előtti akadályok elhárítása érdekében.

További nehézséget jelent, hogy a klímaváltozás kedvezőtlen hatását ma már a fogyasztók is megérzik, elég csak az elmúlt fél év aszályos időjárására gondolni, amely több millió tonna terménykiesést jelent – tette hozzá. Az ebből is eredő drágulás megelőzése érdekében a kormányzat öntözésfejlesztésbe kezdett, átvállalva a vízszolgáltatási alapdíj megfizetésének 70 százalékát, a vízkészlet-járulék alól pedig mentesülnek a gazdálkodók.

Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az MTI-nek kitért arra: a MAGOSZ-szal közösen indított, az uniós források csökkentése elleni petíciót már több mint 175 ezren írták alá, kifejezve az ágazat egységét ebben a kérdésben. Az unió által tervezett intézkedések hatására a termelés követelményrendszere szigorodna, ezzel párhuzamosan a támogatás csökkentése egyértelműen az árak emelkedését eredményezné – hangsúlyozta.