A kutatók szerint a készítmény sokkal hatásosabb, mint amelyekkel jelenleg kezelik e pókok csípéseit, de még sok kísérlet szükséges ahhoz, hogy elérhetővé váljon a páciensek számára.

Az európai fekete özvegyek (Latrodectus tredecimguttatus) harapásukkal erős mérget, úgynevezett alfa-latrotoxint juttatnak áldozatukba, mely megtámadja az idegrendszert, és egy latrodektizmus nevű állapotot okoz, amely nagy fájdalmakkal és émelygéssel jár. Ez több napon keresztül is eltarthat, de csak ritka esetekben végződik halállal.

fekete özvegy mérges pók

Az európai fekete özvegyek harapásukkal erős mérget juttatnak áldozatukba – fotó: Alfried H., Wikipédia

Jelenleg azoknak, akiket európai fekete özvegy csíp meg, általában fájdalomcsillapítókat adnak a tünetek enyhítésére. Olykor a méregre immunis lovaktól származó antitestekkel is kezelhetik őket, melyek a testbe fecskendezve felerősíthetik az immunrendszer reakcióját, azonban egyes esetekben a szervezet idegen anyagként érzékeli az antitesteket, ami életveszélyes allergiás reakciót is kiválthat.


Az új ellenszerrel elkerülhető lehet ez a probléma, hiszen laboratóriumban létrehozott emberi antitesteken alapszik. A szérumot egyelőre csak laboratóriumi környezetben tesztelték, és valószínűleg csak évek múlva juthat el a páciensekhez.

A világon számos különböző feketeözvegy-faj él, a legismertebb az Észak-Amerikában őshonos Latrodectus mactans, azonban ennek a mérgével szemben nem bizonyult hatásosnak az új ellenszer.

Forrás: 24.hu