Hárman kapták meg a Nemzet Gazdásza címet.

"Akiknek tehetségéből, állhatatosságából, kitartásából több jutott, azokra felelősségből és kötelességből is több hárul. Mindazok, akik saját és közvetlen környezetünk boldogulásnál többre képesek, életútjuk példával szolgálhatnak valamennyiünknek"

- fogalmazott Feldmann Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért fejelős államtitkára a Nemzet Gazdásza kitüntető cím átadóünnepségén.

A Parlamentben tartották meg az eseményt

A rendezvény köszöntőbeszédében a tárcavezető arról beszélt, hogy elhivatottság, elkötelezettség, innovációs képesség, generációkon átívelő tudás, a szakma iránti szenvedély, valamint alázat jellemzi azokat a kiválasztott agrárszakembereket, akik elsőként viselhetik a nemzet Gazdásza kitüntető címet.

Ezek a képességek azonban nem elegek, hiszen emellé a környezete által megbecsült, példaképnek tekintett személyiséghez is szükség van, hogy az emberségben is kiemelkedjen a környezetéből. A szakma iránti állat, tisztelet érezhető mind a három személy életútját tekintve, akik elsőként nyerték el a Nemzet Gazdásza címet.


Agrotrend Csoport

A Nemzet Gazdásza elismerést az Agrotrend Csoport alapította meg. Ezt a címet a magyar nemzet olyan erkölcsileg feddhetetlen gazdálkodó szakembere érdemli ki, aki gazdálkodásával, mezőgazdasági tevékenységével, valamint munkáltatói viselkedésével, technológiai színvonalával, illetve innovációival és társadalmi szerepvállalásával a Nemzet számára maradandót alkotott. Gazdálkodásával, üzleti viselkedésével és persze mezőgazdasági tevékenységével egyaránt példaként szolgálhat.

Az eseményre a Parlamentben került sor - fotó: Agrárminisztérium

A nyertesek

A Nemzet Gazdászai összesen 21-en lehetnek, akik közül hat személyt a határon túli magyar gazdálkodók közül választják ki.

A 2023-as évben hárman kapták meg a díjat:

  • Bárány László, a Master Good Kft. tulajdonos-ügyvezetője
  • Juhász István, a felvidéki Hanva településen működő Agrárius Kft. tulajdonosa
  • Nyakas András, a hajdúnánási Nyakas Farm tulajdonosa