Talán azt gondolnánk, hogy az Egyesült Államokban nem létezik valódi sajtkultúra, pedig az ország importálja az összes európai ínyenc sajtfélét, azonban valóban sok ömlesztett sajtot gyártanak. Méghozzá annyira sokat, hogy több mint 600 ezer tonna felesleges sajtot tárolnak a Missouriban található Springfield alatt egy barlangban, és egyelőre nem tudni, ez mikor ürülhet ki – írja a telex.hu.

Az előzmények

Az 1949-es mezőgazdasági törvény lehetővé tette a kormány tulajdonában álló Commodity Credit Corporationnek, hogy különféle tejtermékeket vásároljon fel a termelőktől. Az 1933-ban létrehozott vállalat azzal a céllal jött létre, hogy segítse a farmereket, és a törvénnyel újabb lehetőséget kaptak arra, hogy ezt meg is tegyék. Csakhogy a hetvenes években beütött a krach a tejiparban. Az amerikai kormány 1973-ban a tejipart érintő országos hiányra és az emiatt bekövetkező 30 százalékos inflációra gyors beavatkozással reagált, csakhogy ettől az árak olyan drámai mértékben kezdtek csökkenni, hogy az a teljes iparág bedőlésével fenyegetett.


Az akkori elnök, Jimmy Carter 1977-ben úgy döntött, hogy a probléma kezelésére négy év alatt kétmilliárd dollárt juttat a tejiparnak, a termelők pedig, kihasználva a lehetőséget, elkezdtek hatalmas mennyiségű tejet előállítani. A hatályos törvény miatt attól sem kellett félniük, hogy nem tudják eladni a rengeteg előállított tejet, hiszen a kormány felvásárolta a felesleget, melyből sajt, vaj, tejpor készült.

Ennek az lett a következménye, hogy az 1980-as évekre több mint 227 millió kilogrammnyi sajtot tároltak különféle raktárakban az országban, csak arra nem volt senkinek ötlete, hogy mi legyen ezeknek a sorsa. A mezőgazdasági minisztérium egyik tisztviselője azt javasolta legolcsóbb és legegyszerűbb megoldásként, hogy szórják a sajtgurigákat az óceánba. Természetesen ez nem történt meg.

John R. Block mezőgazdasági miniszter végül egy zöld, penészes sajttömbbel a kezében közölte az újságírókkal, hogy ilyenből van még 60 millió, aminek legalább egy részétől szeretnének megszabadulni.

Reagant, az elnököt arra biztatták, hogy adja a rászorulóknak a sajtokat, aki beleegyezett, és 1981-ben új programot jelentett be, melynek során 14 millió kilogramm – gyakran penészes – sajtot kezdtek szétosztani. Az osztogatás a kormánynak is jól jött, és azért is előnyös volt, mert továbbra is nagy volt a túltermelés. 1983-ra 136 millió kiló sajtot osztottak szét.

sajt

Az 1980-as évekre több mint 227 millió kilogrammnyi sajtot tároltak különféle raktárakban az országban – fotó: Pixabay

A Washington Post 2018-ban írta meg, hogy az Egyesült Államokban korábban sosem látott csúcsot ért el az elraktározott sajt mennyisége, akkor több mint 600 millió kilogrammnyi sajtot tároltak az országban, ugyanis a gyártók túl sok tejet termelnek, amit egyszerűbb sajt formájában tárolni.

Később arról írtak a lapok, hogy az amerikaiak egyszerűen nem esznek elég sajtot ahhoz, hogy kiapadjanak a készletek. 1975 és 2017 között majdnem felére esett vissza az egy főre vetített éves tejfogyasztás. Ennek egy részéből sajtok készültek, azonban ezekre sincs akkora igény, mint azt remélni lehetett, annak ellenére, hogy rendszeresen indítanak kampányokat a tejtermékek népszerűsítésére.

Jelenleg a Missouri alatti sajtbarlangban tárolt készletnek már csupán csekély része van állami tulajdonban, de a kormány továbbra is vásárol sajtot, 2016-ban például 20 millió dollár értékben.