A leglágyabbtól a legkeményebbig rengeteg sajtot értékelt a nagyközönség – a firstclass.hu cikkéből kiderül, hogy melyek lettek az abszolút kedvencek.

A sajtok nagyon fontos szerepet töltenek be a világ táplálkozásában.

A Tasteatlas közönsége 2023-ban több mint 24 ezer voksot adott le 1378 listázott sajtra, melyek közül az alábbiak kerültek ki győztesként a versenyben.

Az ötödik helyezett a leghíresebb portugál sajt, a Serra da Estrela lett 4,63 csillaggal. Ez a sajt csak bizonyos juhfajták tejéből készül, kívül félig kemény, belül lágy, íze pedig semmihez sem fogható.


A negyedik 4,64 csillaggal a Graviera Naxou sajt lett a görögországi Naxos szigetéről. Kemény, belül lyukacsos sajt, lágy aromával, minimum 40 százalék zsírtartalommal, mely főleg tehéntejből készül, de kerülhet bele juh- és maximum 20 százalékban kecsketej is.

A harmadik helyezést a Stracchino di Crescenza nevű krémsajt érte el, 4,64 csillagot, melyet kenyérre kenve és akár gyümölcsökkel párosítva is lehet fogyasztani. Tehén- és bivalytejből is készülhet.

Az ezüstérmes a Mozzarella di Bufala Campana, azaz a campaniai bivalymozzarella lett. Ez a sajt Salerno környékéről származik, és csak bivalytej kerülhet bele.

Az aranyérmet pedig a szintén olasz igazi parmezán, a Parmigiano Reggiano sajt kapta 4,68 csillaggal. A világszerte ismert kemény sajtot elsősorban ételek ízesítésére használják.

parmigiano reggiano

Az aranyérmes Parmigiano Reggiano – fotó: Pixabay