36 közvetlenül bőrre és ruhára fújható (vagy kenhető) folyékony szúnyog- és kullancsriasztó hatóanyagtartalmát vizsgálat a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE).

A klímaváltozás miatt egyre több és újabb szúnyog- és kullancsfaj jelenik meg hazánkban is. Ezek a vérszívók nemcsak kellemetlenek, hanem sok esetben veszélyes betegségeket is terjeszthetnek. Ellenük a hatékony védekezés egyik módja, hogyha megfelelő szúnyogriasztót vagy szúnyog- és kullancsriasztót használunk.

A vizsgálat során a TVE könnyen beszerezhető készítményeket hatékonyság, összetétel és ár alapján elemezte. Az értékelés gerincét a címként feltűntetett és a gyártók által rendelkezésre bocsátott adatok jelentették.

Kullancs

Kullancsveszély! – fotó: pixabay.com

Az eredményeket bemutató összefoglaló legfontosabb állítása, hogy a különböző rovarriasztók mind biztonságosnak mondhatók, de csak a címkén feltüntetett adagolás és korlátozások betartása mellett. Ugyanakkor a kötelező tájékoztatás nem minden terméknél teljes.

A szúnyog- és kullancsriasztó szerek összetétel szerint lehetnek növényi eredetű, természetes hatóanyagokat tartalmazók és biocid terméknek minősülő szerek. A biocidok olyan kémiai vagy mikroorganizmusok, amelyeket kártevők ellen használnak. Felhasználásuk sokrétő, azonban az ember és környezet számára is veszélyes mérgek, ezért alkalmazhatóságukat szabályozza az EU és biocid termékek forgalomba hozatalának engedélyezését Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) végzi. Éppen ezért a címkéken számos kötelező adatot fel kell tüntetni.

A vizsgált termékek közül 3 olyan volt, amelyek címkéjén szerepeltek ugyan a kötelező adatok, de nem magyar nyelven. A nem biocid terméknek számító, természetes hatóanyagokat tartalmazó szerek címkéi viszont nem mindig nyújtanak teljeskörű tájékoztatást.

Szúnyog

Ennek a találkozásnak nem lesz jó vége! – fotó: pixabay.com

Az összehasonlítás legmeglepőbb felfedezése, hogy a hatóanyag típusa, koncentrációja és a termékek ára között nem találtak összefüggést.

Megállapították viszont, hogy bármilyen hatóanyagból is készül egy termék, nagyobb koncentráció esetén nő a hatóidő, de nem a hatékonyság. Tehát a vizsgált szúnyog- és kullancsriasztók az optimális koncentrációtartományban biztosítanak bizonyos fokú védelmet, aminél többszöri használattal sem lehet növelni.

A vizsgált termékek tételes listája és eredményei a TVE oldalán olvasható.