Mivel a mochi minden szilveszterkor áldozatokat követel, a Wall Street Journal egyik évben egyszerűen csendes szilveszteri gyilkosnak nevezte.

De mi az a mochi, és hogyan készül?

Kívül sima, belül ragadós. Tömör, mégis puha. Sokféle színben és ízben készül, sós és édes is lehet.

Rövid szemű mochigome rizsből készül, amely szerkezetét illetően két lényeges pontban különbözik a hosszú szemű rizsektől: a benne található keményítő amilopektintartalma magasabb, az amilóz pedig hiányzik belőle. Ennek következtében főzés vagy vízgőz feletti melegítés hatására a szemek összetapadnak, zseléssé és ragacsossá válnak, ami ideális a hagyományos mochi elkészítéséhez.

A mochi csupán három összetevőből: rizsből, vízből és levegőből áll, így a különlegessége az elkészítésében rejlik, a mochit ugyanis püfölni kell. Az ütés következtében elegendő mennyiségű levegő kerül a tésztába ahhoz, hogy ragacsos állagú massza legyen a végeredmény, így nyerve el a végleges, formálható textúráját.

Azt, hogy hogyan készül a mochi, az alábbi videóban nézhetitek meg.

Miért fogyasztják szilveszterkor?

A legtradicionálisabb szokás a kagami mochi fogyasztása, mely két kerek mochiból és egy daidaiból, egy ázsiai keserű narancsból áll, melyen egy levél található. A daidai a reményt és a jövő generációinak folytonosságát szimbolizálja, és a hiedelem szerint a mochi szerencsét hoz a következő évre.

A japánok kb. a 14-16. századtól szilveszterkor mochit kínáltak az isteneknek és Buddhának.

Japánban fejenként évente átlagosan 1 kg fogy belőle, a legnagyobb része természetesen szilveszterkor.

mochi

Mochi – fotó: Pexels

A mochi veszélyei

A japán kultúrában annak ellenére az újévi ünneplés része ennek a hagyományos édességnek a fogyasztása, hogy minden évben sokakat szállítanak miatta kórházba, és rendre előfordul, hogy többeknek az életét nem sikerül megmenteni.

Például 2007 és 2011 között 604 embert szállítottak fuldoklás miatt kórházba mochi vagy dango (mochihoz hasonló édesség) evése közben. 90%-uk 65 év feletti volt, és közülük minden második kritikus, életveszélyes állapotba került. Egy professzor figyelmeztetett arra, hogy azoknak az időseknek, akik nem tudnak rendesen rágni és nyelni, hiányos a fogazatuk, mochit enni gyakorlatilag öngyilkosság.

Gyerekeknek sem igazán ajánlott a fogyasztása, hiszen gyakran ők sem rágják meg megfelelően az ételeket.

Hogyan kell fogyasztani?

Japánban a fogyasztóvédelmi hatóság a honlapján összefoglalta, hogy hogyan kell körültekintően fogyasztani a mochit, és mit kell tenni akkor, ha valakinek a torkán ragad a desszert.

• A mochit mindig vágjuk apró darabokra!
• Addig együnk, amíg mozog a szánk, netán beszélgetünk, hogy a nyáltermelés is segítse az étel gyomorba jutását.
• Hasznos, ha leves vagy tea fogyasztásával eleve benedvesítjük a szánkat, mielőtt a mochihoz érünk.
• Ha ennek ellenére mégis a torkunkon akadna a mochi, egy porszívó állítólag jó szolgálatot tehet, de részletesen leírják a hátba veregetési és egyéb elsősegélynyújtási mozdulatokat is.
• Azonnal hívjuk a mentőket.
A hatóságok arra is figyelmeztetnek, hogy senki ne lásson neki egyedül a mochievésnek.

Egyébként már egy speciális enzimmel ellátott kevésbé ragacsos fajtát is kifejlesztettek, amelynek a fogyasztása nem jár a hagyományos mochihoz hasonló veszélyekkel.