Amikor vége a nyárnak, és eljön az ősz, sokan vágyunk vissza a napsütéssel teli, meleg napokra. Márpedig, ha szerencsénk van, akkor ha csak egy rövid időre is, de visszakapjuk azokat. Szeptember vége és október első fele a vénasszonyok nyara, vagy más néven indián nyár. Ilyenkor reggelente még hűvös és párás a levegő, de délutánra melegebb, napos idő vár ránk.

Sokáig ezek a hetek jelentették az év egyik legkellemesebb időszakát, de manapság, a klímaváltozás miatt gyakran már nem kaphatjuk vissza a nyár szebbik arcát az ősz elején. A vénasszonyok nyara azonban reményt ad arra, hogy csodás időjárásban és sok kellemes sétában lehet részünk.

Mi is az a vénasszonyok nyara?

Ennek a meteorológiai oka az, hogy ebben az időszakban Kelet‑Európa felett egy nagy kiterjedésű, száraz levegőt hozó anticiklon keletkezik, ami meggátolja a légköri áramlásokat. Ennek köszönhetően pár  hétre kellemesen meleg, csapadékmentes, szélcsendes, nyugodt az időjárás.

A vénasszonyok nyara elnevezés egyesek szerint német hagyományból ered. Régebben a német területeken az évet kétfelé osztották.  A tavaszt „fiatal-asszonynyár”-nak, az őszt „öreg-asszonynyár”-nak nevezték.


Más elképzelések szerint az elnevezés talán onnan ered, hogy ilyenkor még kellemes az idő, ezért az idős hölgyek szívesen ülnek ki a ház elé, élvezve az év utolsó, még nem túl hideg időszakát és az őszi napsugarakat. A forró nyári napokon nem szívesen ültek a padon, de ez a kellemes idő előcsalogatta őket, így lett az elnevezés vénasszonyok nyara. Bár, manapság már inkább az idős hölgyek nyara kifejezés lenne illendőbb, de hát ez van, ezt kell szeretni. Vagy az indián nyár kifejezést használni.

ősz indián nyár vénasszonyok nyara

A kora őszi napsütés teret nyújt a szabadtéri programokhoz. Fotó: Shutterstock

Az indián nyár ugyanezen időszak angolszász elnevezése. Ennek eredete az lehetett, hogy Amerikában az évszaknak ezen időszakában indultak nagy vadászatokra az amerikai őslakosok, az indiánok. Egy másik nézőpont szerint az elnevezés az indiánok színes viseletére utal, amelynek színei nagyon hasonlítanak a csodás, őszi levelekre.

Akárhonnan is ered az elnevezés, ez az időszak igazán örömteli mindenki számára. Az idő már nem olyan forró és kimerítő, mint nyáron, viszont kellően meleg ahhoz, hogy ne kelljen egyik napról a másikra lemondanunk a kültéri programokról. Belefér egy kellemes kávézás a kertben, egy utolsó sütögetés a családdal, és ami számunkra, a kertjüket imádók számára a legfontosabb, lehetőségünk van egész nap a kertünkben lenni, és kerti munkákat végezni.

Az vénasszonyok nyarának időjárása manapság

Bár korábban szinte készpénznek lehetett venni, hogy ezeken a napokon csodás idő vár ránk, sajnos manapság már nagyon változékony az időjárás, így csak reménykedni tudunk benne, hogy valóban szép idő várható. Ilyenkor azonban, akármilyen is lesz az idő, reggelente már nem lehet egy szál pólóban kiszaladni a kertbe, hanem érdemes egy vékonyabb kabátot húzni. Fel kell készülnünk rá, hogy hajnalonként már kisebb pára- és ködfoltok is kialakulhatnak.

Mivel töltsük a kellemes napokat?

Minden esetre, figyeljük az időjárást, és használjunk ki minden kellemes napot arra, hogy a szabadban lehessünk. Különös tekintettel a kertünkre, hiszen nagyon sok teendő jut erre az alig egy hónapig tartó időszakra.

1. Tedd rendbe a kerted. A kiürült ágyásokat ásd fel, és trágyázd meg, hogy minél kevesebb előkészülettel járjon a tavaszi vetés. Ilyenkor ugyanis mélyre tud kerülni a trágya, és mélyebbé válik a termőtalaj réteg.

ősz indián nyár vénasszonyok nyara

Indián nyár, amikor az ősz és a nyár randevúzik. Fotó: Shutterstock

2. A komposztládádról se feledkezz meg. Tömd tele mindennel, ami értékes földdé válhat tavasszal. Ide kerülhet az utolsó nyár végi fűnyírásból származó kaszálék is. A komposztládát takard le, hogy ne ázzon el, és meleg legyen benne.

3. Folyamatos feladatot és bosszúságot okoznak a folyton lehulló levelek. Egy részüket tedd a komposztba, a többinek pedig készíts tárolót. Szúrj le négy oszlopot, és kerítsd be dróthálóval. Gyűjtsd bele a leveleket, majd hagyd ott egy évig. A töredékére fog csökkenni a mennyiség, és mehet a komposztba.

4. Takaríts ki az epreidnél. Gyomtalanítsd ki az ágyást és szabadítsd meg a növényeidet az indáktól.

5. Vágd le a letermett szeder vesszőit.Távolítsd el a beteg hajtásokat is. Metszd meg a növényt, hogy tavasszal a ritkításnak köszönhetően sokkal több napfényhez juthasson.

6. Telepíts bogyós gyümölcsöket. A szeder kivételével most érdemes őket elültetned.

7. Tedd rendbe a sövényed. Most kell alaposan megnyírnod, hogy tavaszra igazán szép sűrű lehessen.

8. Még utoljára nyírd le a füvet. Sokkal nagyobb eséllyel éli túl a telet, ha rövid, és elfér a hó alatt. Irtsd ki a gyepedből a gyomokat. Miután ezt megtetted, csak azután adj a gyepnek őszi tápot, különben a gyomokat is jól fel fogod erősíteni, amit pedig egészen biztosan nem szeretnél. A kikopott foltokat vesd be fűmaggal, hogy tavaszra már tökéletes pompájában ragyoghasson a pázsitod.

9. Gondoskodj a fűszernövényeid védelméről is. Vágd vissza a citromfű és a lestyán hajtásait. Viszont a levendulához és a kakukkfűhöz ne nyúlj, ezeket majd csak tavasszal szabad metszeni.

10. A rózsák közöl csak a kis rózsabokrokat célszerű takarni, a többiek átvészelik a telet. A muskátlikat is vidd be, mert anélkül nem élik meg a tavaszt.

11. Ilyenkor ajánlott elvégezni az őszi lemosó permetezést.

12. Most ültetheted el a gyümölcsfákat.

Nagyon szép vénasszonyok nyarát kívánunk!