Viszonylag egyszerű eldönteni a megszólítást, egy személyes találkozó esetén, amikor az idősebb fél felajánlja, hogy a közvetlenebb társalgás érdekében hagyják a magázódást. Akkor sincs baj, ha jól ismerjük az illetőt, és a formalitás egy idő után lazább, baráti kommunikációt engedélyez. Ami pedig ma már ugyancsak alap, hogy szinte mindenhol kollégákként is a tegeződés a jól működő munkafolyamatok alapja.

Az internet világában ritkán látják egymást a társalgó felek, és sokszor csak írásban zajlik a kommunikáció, a közösségi média hatására pedig egyre több helyen a Te áll a középpontban, szemben az Ön kifejezéssel. Gondoljunk csak bele, mennyire furcsa lenne, ha a Facebookon magázódnánk? „Önnek hogy telt a napja?” „Ön mikor ér haza?” „Én is nagyon szeretem Önt!” – Majd képzeletben egészítsük ki ezeket a mondatokat smiley-kkal és emoji-kkal. Szörnyű!

De mi a helyzet az online sajtóval? Mi legyen a megszólítás, ha egy cikket olvasnak 15 és 60 évesek is?

Ebben kérjük a segítségét, hogy szavazzon!

Kinek szóljon az írás Önnek vagy Neked? Korábban az Agroinform.hu Facebook oldalán már indítottunk egy szavazást, mely a 91 százalékos tegeződésre voksolással elég egyértelművé tette a Facebook felhasználók igényeit. De vajon mi a helyzet, ha a Facebookon túl tekintünk... szavazzon!

Egyébként, ha a hivatalos definíciót nézzük: A tegezés olyan közvetlen hangvételű társalgási forma, amelyben a megszólított személyt a „te” szóval illetjük, ezzel közeli, bizalmas, baráti viszonyt fejezünk ki. Rokonok, barátok, munkatársak, ismerősök használják egymás közt.