Az új szabályozás szerint ha teljesül a három kardinális feltétel, akkor a háztartási kút tulajdonosának nincs teendője. A három feltétel pedig, amely a fennmaradási engedélyeztetés alóli felmentést biztosítja:

  • a kút mélysége nem haladja meg az 50 métert,
  • nem éri el az első vízzáró réteget,
  • vízkészletvédelmi szempontból nem védendő területen található a kút.

A törvénymódosítás, amely a fenti kitételeket tartalmazza, a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének honlapján közzétett magyarázat alapján a talajvízkutak létesítési és utólagos fennmaradási engedélyezésére, illetve azok egy részének jövőbeni szükségtelenségére terjed ki, illetve a 2024. 01. 01. előtt engedély nélkül létesített kutak fennmaradásának vízgazdálkodási bírságmentességét fogalmazza meg.

A bírságmentesség a háztartási célú talajvízkutak és az öntözési, illetve állattartási célú mezőgazdasági talajvízkutak esetében tehát nincs feltételhez kötve, az egyéb kutakra vonatkozóan azonban az engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezni kell.

De ahhoz, hogy a kúttulajdonosok el tudják dönteni, tényleg nincs-e teendőjük, ahhoz meg kell mérni a kutat, illetve meg kell kérdezni a jegyzőt arról, hogy hol található az talajvízzáró réteg alsó határa,

mondta az MVE elnöke, Rózsa Attila a 24.hu-nak. Ha a kút nem éri el a nevezett mélységet (sem az 50 métert, sem az első vízzáró réteget), valóban nincs teendő. Amennyiben igen, a kutat a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságon még 2023. év végéig engedélyeztetni kell, különben – a 2023. év végén lejáró moratórium miatt – vízgazdálkodási bírság kivetésére lehet számítani, mert az ilyen kutakra nem vonatkozik az amnesztia, a bejelentést pedig legkésőbb idén decemberig lehet halogatni.


Az Magyar Vízkútfúrók Egyesülete továbbra is a Magyar Mérnöki Kamara eredeti koncepcióját támogatná, kétlépcsős kútlegalizálást szorgalmaznak:

  • Elsőként egy egyszerű, a kutak számbevételét célzó bejelentésre lenne szükség, amely tartalmazza a kút típusát, mélységét, felhasználási célját).
  • Második lépésben pedig, aki bejelenti határidőre a kútját, a javaslat szerint állami támogatást igényelhetne a legalizáláshoz.

A kutak engedélyezésével és a meglévő kutak legalizálásával kapcsolatos tudnivalókat az Egyesület EBBEN a táblázatban foglalta össze.

A kutak létesítése attól függetlenül, hogy egyszerűsödött az engedélyeztetés, a régiek egy jó részét pedig automatikusan legalizálta az új törvénymódosítás, kockázatos tevékenység környezetvédelmi és vízbázisvédelmi szempontból is. Hogy mire érdemes odafigyelni a kutak létesítésekor, arról Csiszár Endre hidrogeológussal beszélgettünk korábban, a cikk ITT érhető el.

Indexkép: Shutterstock