Nemcsak fölösleges, de még meg is betegíti az etetés az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Miért veszélyes a madarak etetése?

A vízi madaraknak semmi szükségük az emberi táplálékra. Mivel életmódjuk és túlélési szabályaik alapvetően térnek el a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól, az értéktelen táplálék megbetegítheti e vízi élőlényeket, ráadásul a környezetet is szennyezi, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást.


Különösen veszélyes e madarak számára az, hogy a mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen őszi elvonulási viselkedést. Az etetés továbbá növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt, emellett az önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz. Az etetőhelyek közelében évről évre egyre több madár költhet, így növekszik a nyári kéregetők száma, és ennek következtében utána több madárral kezdődik újra a folyamat.

A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat is, és segíti szaporodásukat.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock