A nyilvántartásba vétel 2018-tól lesz kötelező, de a már létező gazdálkodó szervezeteknek még idén augusztus 30-ig be kell jelenteniük elérhetőségeiket.

Ruszin Zsolt adótanácsadó az Inforádiónak elmondta, hogy minden olyan gazdálkodó szervezet, amely jogi személynek számít, köteles lesz regisztrálni a cégkapun, és ezen a módon kommunikálni a közigazgatási szervekkel.

A koncepció újdonsága, hogy míg eddig az állam a cég képviselőjével kommunikált az ügyfélkapun keresztül, most a jogi személyt szeretné megszólítani. Mostantól a céggel fognak kommunikálni, és a cégnek kell majd kommunikációt irányítania. Hozzátette azt is, hogy a jelenlegi regisztráció előzetes, és még csak tesztüzemről van szó. A jogszabály szerint 2018. január 1-jétől fog megváltozni a cégek kommunikációja.

számítógép

2018. január 1-jétől fog megváltozni a cégek kommunikációja – fotó: Shutterstock

- A kormányzati szándék szerint ettől kezdve mindent a céges ügyfélkapun keresztül fognak elintézni. Nagyon kevés olyan ügy marad, ami a továbbiakban is papíralapon fog zajlani – mondta az adótanácsadó. A cégeknek augusztus 30-áig kell regisztrálniuk a cegkapu.gov.hu oldalon.

- Mivel a könyvelők ehhez a kommunikációhoz már most is értenek, vállalhatják az ezzel járó feladatot, és kezelhetik ezt a felületet, tehát lehet kvázi a cég titkára – tette hozzá az adótanácsadó.