A Veszprém vármegyei Horváth Bernadett talált rá gombászás közben a 9,1 kilós pöfetegre – írja a Magyar Nemzet.

Az óriáspöfeteg az egyik legnagyobb méretű vadon termő gomba, mely akár emberfej nagyságúnál is nagyobbra nőhet. Nem hasonlít a klasszikus gombák formájához, ugyanis a termőtest nem különül el a kalapra, szárra és a tönkre, hanem az egész gömb alakú.

Általában rántva készítik, de meg is lehet tölteni. Horváth Bernadett azt nyilatkozta, ők rántva fogyasztották el a több mint 9 kg-os gombát.

A 24.hu pedig arról számolt be, hogy egy szigetmonostori gombász, Maglódi Norbert rendszeresen visz haza elképesztő méretű pöfetegeket. Legutóbb hét darab óriáspöfeteget talált, de kerültek már a kosarába kilósnál nagyobb vargányák és olyan kucsmagombák is, amelyekről először el sem hitte, hogy akkorák létezhetnek.

Azt mondja: élete a gombászás.

"Számomra ez olyan, mint más embernek a horgászat. Ha észreveszek a sűrű mélyén egy szép „kalapost", az nekem felér egy kapással." A gombászás szeretetét édesapjától örökölte, aki elmondása szerin "talán még nála is megszállottabb".

"Ha vele megyek ki az erdőbe, és nem találok semmit, számomra az is egy életre szóló élmény, mert azzal az emberrel kalandozhatok, akit nagyon szeretek és felnézek rá. Nagy szerencsémre a feleségem és a barátaim is lelkes gombagyűjtők, így nem kell soha egyedül mennem."


Minden héten többször gombászik, már pontosan tudja, hogy mikor mi és hol nő. "Eső után nyolc-tíz nappal meglátogatom az erdőt, és mindig sikeres a gombavadászat vége, ahogy most is."

Semmi nem tántoríthatja el: egyszer vargányaszedés közben órákig követte egy medve, de akkor is ment tovább.

A talált gombákból pedig rendszeresen kapnak kóstolót a szülei, szomszédjai és a barátai is.

Indexkép: Shutterstock