Martonvásáron tökhetet rendeztek, itt zajlott a hagyományos, mára nemzetközivé vált töknevelő verseny díjátadója. A nyertes majdnem 600 kilós volt, de a gigantikus darabok mellett volt különlegesen hosszú és rücskös is.

Tök nagyok voltak a díjazott példányok

A Magyar Óriásnövény Növesztő Klub és a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ munkatársai vállalták a mérlegelést, ami komoly fizikai munkával járt még úgy is, hogy az emberi erővel megmozdíthatatlan tököket teherautó-daruval rakták fel a mérlegre.

Óriástököt mérnek a legnagyobb óriástökök Martonvásáron rendezett országos versenyén és kiállításán

Óriástököt mérnek a legnagyobb óriástökök Martonvásáron rendezett országos versenyén és kiállításán – fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Volt, aki a faluból kiskocsival, vagy az igazán erősek kézben vitték a tököket a versenyre. Végül az osztrák Berndorf Team termése bizonyult a legnehezebbnek 588,5 kilóval:

Azért az utánuk következőknek sem kellett szégyenkeziük, a második helyezett Vajda Ádám egy 465,5 kilós példánnyal nevezett, a harmadik helyezett pedig a Tökös csajok csapata lett 388,5 kilóval.

A legszebb tök gazdája Vajda-Muzsi Melissza lett, de nem csak szépségben, hanem súlyban is versenyképes volt: 319 kilós súlyával az ötödik helyet szerezte meg.

Óriástökök a legnagyobb óriástökök Martonvásáron rendezett országos versenyén és kiállításán

Óriástökök a legnagyobb óriástökök Martonvásáron rendezett országos versenyén és kiállításán – fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Aki megnézné a gigatököket, még ezen a héten vasárnapig megteheti a martonvásári Brunszvik-kastély gyönyörű, zöldellő kertjében. Hétvégén, október 8. és 9-én újra termelői vásárral, kézműves foglalkozásokkal és nem utolsósorban kulturális programokkal várják az érdeklődőket.

Forrás: feol.hu; képek: MTI, Pixabay