Ezáltal a finnek az elsők közé tartoznak az Európai Unióban, akik tenyészthetnek vagy importálhatnak étkezési rovarokat – írja a Syngenta blog.

A Fazer, Finnország egyik legnagyobb és legismertebb élelmiszeripari cége, tavaly novemberben már be is mutatta a liszt mellett részben őrölt házi tücsökből készült kenyerét, amihez egyébként a tücsköket Hollandiából hozták.

Ugyanakkor a helyi Entocube lett az első ehető rovarokat tenyésztő cég, amely megkapta a Hyvää Suomesta tanúsítványt, vagyis a Finnországban gyártott élelmiszerek hivatalos védjegyét. Így most már engedélyezhető a Finnországban tenyésztett és begyűjtött ehető rovarok, valamint az ilyen rovarokat tartalmazó élelmiszertermékek forgalmazása a Hyvää Suomesta védjegy alatt.

tücsök

"A finn rovaralapú élelmiszerek előtt nagy lehetőségek állnak Európában" – fotó: Shutterstock

Mivel egy teljesen új ágazatról van szó, kérkedésnek tűnik, hogy Perttu Karjalainen, az Entocube vezérigazgatója szerint „Finnország magas szintű élelmiszeripari szakértelemmel és know-how-val rendelkezik a rovartenyésztés területén. Úgy véljük, hogy a finn rovaralapú élelmiszerek előtt nagy lehetőségek állnak Európában.”