Ötven hektár

Ötven hektáros gabonaföldön volt tűz a Békés megyei Kevermes határában hétfőn késő délután. Az oltásban részt vevők munkagépekkel egy 20 hektáros területet le tudtak határolni a tűz terjedése elől - tájékoztatta a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-t. Várszegi György hármas szintű kiemelt riasztásról számolt be, a helyszínre a katasztrófavédelmi műveleti szolgálattal együtt 8-9 jármű érkezett. A tűzoltók munkáját a hirtelen megváltozott szélirány is nehezítette. A Békés Megyei Aratási Koordinációs Bizottság hétfői ülésén elhangzott, hogy Békés megyében egy hét alatt 43 mezőgazdasággal összefüggő, illetve 15 egyéb szabadtéri tűzeset történt, csak a hétvégén 23 tűzeset volt. Több helyen gabona égett, de kilenc alkalommal elhagyott tanyán volt tűz.

A tűzoltók munkáját a hirtelen megváltozott szélirány is nehezítette. Kép: Unsplash

Estére eloltották a tüzet a kevermesi gabonaföldön

Estére sikerült eloltani a tüzet a Békés megyei Kevermes határában, ahol ötven hektáros gabonaföld került végveszélybe - adott hírt róla későn este szintén a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Várszegi György elmondta: 20 hektáron teljesen leégett a lábon álló gabona, a többi területet munkagépekkel sikerült elhatárolni; a tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a tüzet. Az oltást a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. Veszélyben volt egy kombájn is, amelyet végül sikerült megmenteni a tűz elől - tette hozzá a szóvivő.

A legelőkön, bokros, nádas területeken tomboló tüzet az egyeki önkéntes, a tiszafüredi, a mezőkövesdi, a szolnoki, a füzesabonyi és a karcagi tűzoltóknak sikerült körülhatárolniuk, majd eloltaniuk. Kép: Unsplash

Kánikula = tűzesetek

A kánikulai időjárásban egyik tűzeset követi a másikat. Vasárnap délután csaknem százhúsz hektár területen égett le az aljnövényzet Egyek térségében, melyről a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóügyeletese tájékoztatta az MTI-t. Bányai Judit közlése szerint előbb kétezer négyzetméter területen gyulladt ki a tarló a Rózsás utca mellett, majd a tűz átterjedt az út másik oldalára, és a szárazságban gyorsan továbbterjedt. A legelőkön, bokros, nádas területeken tomboló tüzet az egyeki önkéntes, a tiszafüredi, a mezőkövesdi, a szolnoki, a füzesabonyi és a karcagi tűzoltóknak sikerült körülhatárolniuk, majd eloltaniuk. A tűz tanyákat is veszélyeztetett, de azokra nem terjedt át, senki nem sérült meg. A tűzoltás utómunkálatai még hétfőn is tartottak - tette hozzá Bányai Judit.

Szintén vasárnap kapott lángra negyven-ötven hektáron a legelő a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó dévaványai túzokrezervátumban, amiről szintén a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője számolt be vasárnap este. A tűzoltók - erőgépek segítségével - körülhatárolták a tüzet, így hamar sikerült eloltani és megszüntetni a a visszagyulladás esélyét is. A helyszínre a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is kivonult.


(Forrás: MTI)