Az Ohioi Állami Egyetem kutatói – többéves kísérletek eredményként – kidolgoztak egy módszert, amely lehetővé teszi, hogy paradicsomhéj, illetve tojáshéj felhasználásával autó gumiabroncsokat állítsanak elő – írja az economictimes.indiatimes.com.


Amennyiben a szabadalmaztatott módszert üzemi szinten sikerül alkalmazni, annak óriási jelentősége lehet a korábban kidobott hulladékanyagok hasznosítása és a gyártáshoz eddig használt, környezetszennyező kőolajszármazék részleges kiváltása révén. A szóban forgó melléktermékek tulajdonképpen a kopásállóságot növelő, de jó minőségben egyre nehezebben beszerezhető kormot helyettesítik az autógumiban. Ezért az új gumi színe nem fekete, hanem vöröses barna.

autógumi

A paradicsom- és tojáshéj felhasználásával készült abroncsok jól szerepeltek a teszteken – illusztráció: Shutterstock

A paradicsom és a tojás nagyüzemi feldolgozásánál nagy tömegű héj keletkezik, amelyet eddig nem tudtak felhasználni, sőt elhelyezése egyre nagyobb gondot okozott. Az USDA adatai szerint az országban évente 13 millió tonna paradicsomot és 100 milliárd db tojást használnak fel, ezeknek a héja korábban többnyire a szeméthegyeket növelte. A tesztekben a paradicsom- és tojáshéj felhasználásával készült abroncsok a hagyományos termékeknél jobb teljesítményt és nagyobb rugalmasságot mutattak. A gumiabroncsok iránti igény világszerte folyamatosan növekszik, ami tovább fokozza a felfedezés jelentőségét.