A következő napokban várhatóan országszerte emelkedni fog a parlagfű pollenkoncentrációja – közölte a tisztifőorvos Facebook-oldalán.

Az Alföldön, a főváros térségében, valamint a Dunántúl keleti területein egyre többfelé lehet számítani magas parlagfű pollenkoncentrációra (I. fokú riasztás van érvényben).

A parlagfű zöldbimbós állapotának kialakulását kell megakadályozni! – fotó: Agroinform.hu

Vasárnap már helyenként – elsősorban az Alföld keleti területein – nagyon magas koncentrációban (II. fokú riasztással) lehet jelen a parlagfű pollenje.

További részletek találhatók a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképén a http://polleninfo.oki.hu oldalon.

A napi parlagfűpollen-koncentráció maximumok alakulása (db/m3/nap) – fotó: ÁNTSZ / MTI

Mezőgazdászok, figyelem!

Ahogyan arról már korábban hírt adtunk, megszűnt a türelmi idő, így az egész szezonban kötelező védekezni a parlagfű ellen.

Az idei parlagfű szezontól érvényes törvénymódosítás értelmében a parlagfű elleni védekezés már egész évben fennálló kötelezettség. Azokon a területeken, ahol ennek nem tesznek eleget, az illetékes hatóság közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki.

A bírság mértéke 15 ezertől 5 millió forintig  is terjedhet.

A földtulajdonosok a gyommentesítéssel kapcsolatos szakmai információkért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) fordulhatnak – írja az AM.

Az Agroinform.hu portál Fórum oldalán a Parlagfű Kommandó! – című topikban is hasznos eszmecserék folynak.

A legfrissebb hozzászólás így hangzik:

"Mostantól a parlagfű zöldbimbós állapotának kialakulását kell megakadályozni – és ezt a hatóságok folyamatosan ellenőrzik. A módosításnak szakmai indoka volt, idővel világossá vált ugyanis, hogy a virágzást közvetlenül megelőző kaszálásnak érdemi hatása nincsen, így más irányban kell keresni a megoldást." – forrás: link

Csatlakozzatok minél többen Fórum oldalunkhoz, ahol a gazdálkodók termelő társaikkal oszthatják meg tapasztalataikat és első kézből kaphatnak szakmai segítséget az ország bármely pontján.