Megkezdődött a hagyományos hortobágyi hídi vásár augusztus 20-án

A kilenclyukú híd lábánál a korábbiakhoz hasonló területen, de a járványhelyzetre tekintettel kevesebben árusíthatják portékáikat a négynapos országos kirakodóvásárban.

Simon Zsuzsanna azt mondta, az év elején kialakult és sokáig bizonytalan helyzetben is "rendületlenül hittek" abban, hogy a szokásokhoz híven megszervezhetik a puszta nagy nyári rendezvényét. Július végén vált egyértelművé, hogy másképp mint korábban, de az idén is lesz hídi vásár – tette hozzá.
A tulajdonos önkormányzattal egyeztetve lemondták a kulturális programokat és teljesen átszervezték a vásártér kiosztását, különös figyelemmel a védekezésre, a biztonsági távolság betartására, és ehhez megfelelő számú kiszolgáló személyzetet biztosítására – mondta a főszervező.
Hozzátette: a mintegy 35 ezer négyzetméteres területen kevesebb árust fogadnak: mintegy 160 árusító helyet alakítottak ki, további száz jelentkezőt azonban a járványhelyzet miatt nem tudtak fogadni.
Debreceni Farmer Expó – 2020.08.21-éig várja a látogatókat!
A XXIX. Farmer Expót augusztus 18-21. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán rendezik meg.

Bár a koronavírus-járvány – ahogy mindenbe – az Expo szervezésébe is beleszólt, a szervezők mindent megtettek, hogy ez a lehető legkevésbé látsszon meg a programkínálaton – idén is számos szakmai és szórakoztató, családi programon vehetnek részt a látogatók. Nem maradnak el teljesen az állatbemutatók, bőven lesznek lovas programok, például fogathajtó versenyek, fajtabemutatók, sőt még póni agility bemutató is. És ami esetleg elmarad a kiállító téren, azt pótolja a szakmai fórumok sokasága.

Augusztus 20.

Állattenyésztési kiállítási tér

• 10:00-10:45 Fajtabemutató
• 10:45-11:00 Furioso és Gidrán fajta nyereg alatti bemutatása
• 11:00-11:15 Varázsszőnyeg (Szabó Csaba hidegvérű ménbemutatója)
• 11:15-11:45 Fajtánkénti fogatbemutató (Közben pályaépítés)
• 11:45-12:00 Szünet közben Hucul fogat gyermek fogatozás
• 12:00-14:30 Szabadidős lovas verseny
• 15:30-15:45 Ló felvezetési előadás
• 15:45-17:00 Ló felvezető verseny I. forduló
• 17:00- Fogatparádé

Szabadon ugró folyosó

• 14:00-15:30 Szabadon ugró Döntő

ló

Idén is lesz lófelvezető verseny és persze lófajta-bemutatók – fotó: farmerexpo.hu

Augusztus 21.

Állattenyésztési kiállítási tér

• 10:00-11:15 Gyermek lovagoltatás és Hucul fogat gyermek fogatozás
• 11:15-11:45 Fajtabemutató
• 11:45-12:00 Furioso és Gidrán fajta nyereg alatti bemutatása
• 12:00-12:15 Varázsszőnyeg (Szabó Csaba hidegvérű ménbemutatója)
• 12:15-12:45 Fajtánkénti fogatbemutató
• 12:45-13:15 Ló szépségverseny
• 13:15-14:45  Ló felvezető verseny Döntő
• 14:45-15:00 Varázsszőnyeg (Szabó Csaba hidegvérű ménbemutatója)
• 15:00- Fogatparádé

gyerekprogram

A gyerekeknek is bőven jut érdekesség – fotó: farmerexpo.hu

További információt a Farmer Expó hivatalos oldalán talál.

Rendhagyó lesz az idei Mesterségek Ünnepe

Az augusztus 20. és 23. között megrendezendő színpadi programok mellett a kézműves programokat hét különböző helyszínen tartják meg augusztusban és szeptemberben – közölte Igyártó Gabriella, a Mesterségek Ünnepének fesztiváligazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Az igazgató azt mondta, hogy a színpadi programok a Budavári Palota Oroszlános udvarában tekinthetők meg. Fellép mások mellett a Magyar Állami Népi Együttes, valamint Pál István Szalonna és bandája.
A Mesterségek Ünnepe idei témája a fejfedő, ezért januárban pályázatot írtak ki hagyományőrző kézműveseknek és dizájnereknek. A felívásra 60 pályázat érkezett, a legjobb pályaművekből kiállítást rendeznek, amelyet augusztus 21. és szeptember 6. között a Hagyományok Házában lehet megtekinteni - tudatta.
Vincze Andrea, a Duna Karnevál programigazgatója ismertette: a trianoni évforduló emlékére a Duna Karnevál a Duna Művészegyüttes főszereplésével a Magyar Állami Nép Együttessel és amatőrök, valamint hagyományőrző csoportok bevonásával Üzenet haza címmel táncszínházi produkciót ad elő.
A programok ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni a www.mestersegekunnepe.hu honlapon lehet, amelyen megtalálhatók a pontos helyszínek és programok is.

Kiállítás és kalandjáték hívja középkori utazásra a látogatókat a Vajdahunyadvárban

Lovagkori látványvilággal, egyedi installációkkal várja a kalandvágyó látogatókat a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék a Vajdahunyadvárban – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A tárlaton a látogatók egy képzeletbeli, középkori tájra érkeznek, ahol bátorságukat, tudásukat és érzékeiket próbára téve lovagi küldetés részesei lehetnek. Belépéskor az érdeklődők szöveges játékfüzetet kapnak, amellyel lépésről lépésre kerülhetnek egyre közelebb a célhoz és közben felfedezhetik a lovagkor legendás világát, találkozhatnak a középkor hőseivel, rácsodálkozhatnak díszes viseletükre, fegyvereikre és meglepő vitézi képességeikre.

A játék során a látogatók kideríthetik, hogy képesek-e villámgyorsan rálelni a rejtekajtó kulcsára, rendet vágni a lovagrendek közt, leleplezni a kopjás csalást és megfejteni a páncélkirakót. Kiderül még, hogy elboldogulnak-e a címerállatok fenséges csapatával, a csalóka lidércfényekkel vagy a botfülű muzsikusok szerenádjával.
A Legendás lovagkor – Az apród titkos küldetése című kiállítás november 1-jéig tart nyitva.

Borírtókép: farmerexpo.hu