2025. november 13-án Jakabszálláson rendezték meg immár negyedik alkalommal a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc EXPO-t (REL EXPO), amely ismét az alföldi régió egyik kiemelkedő agrár- és gasztronómiai eseménye lett.

A rendezvény célja, hogy összehozza a kisléptékű termelők közösségét a nagyközönséggel és a rövid élelmiszer-ellátási lánc iránt érdeklődő szakmai szereplőkkel.



Az eseményen több mint 110 kiállító mutatta be kiváló minőségű termékeit, a látogatók pedig különleges fűszerezettségű kecskesajtokkal, fahéjas-szilvás kolbászokkal, mézkülönlegességekkel és gyógynövényes teákkal ismerkedhettek meg.

A közelgő ünnepi időszakra tekintettel a karácsonyi mézeskalácsok is helyet kaptak a standokon. A kiállítók között Franciaországtól Székelyföldig számos térségi magyar termelő is jelen volt, színesítve a kínálatot.

A program különleges fénypontja volt a növényi zene bemutatása, amely igazi kuriózumnak számított. Emellett volt könyvdedikálás, sajtkóstoló, biokerti tanácsadás, és a kistermelőket segítő hazai fejlesztésű gépek – például magvajkészítő, olajpréselő és vákuumcsomagoló berendezések – is bemutatásra kerültek.


rel

Fotó: REL Expo


Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta:

„…egyre fontosabb számunkra, hogy jó minőségű, hazai termék kerüljön az asztalra”, ami nemcsak politikai szándék, hanem komoly gazdasági és fenntarthatósági jelentőséggel is bír.

A REL EXPO iránti érdeklődést jól mutatja, hogy több mint 750 látogató érkezett az ország minden szegletéből. A szakmai programok – előadások és kerekasztal-beszélgetések – nemcsak a már működő gazdálkodók, hanem a vidéki újrakezdők és pályakezdők számára is hasznos információkat kínáltak. Az eseményen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a NÉBIH, a NAV és a KAP-hálózat is konzultációs lehetőséget biztosított az érdeklődőknek.


Dr. Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke rámutatott:

„A kistermelők versenyképessége jelentősen nő, ha megismerik a REL működéséhez szükséges tudást, üzleti modelleket.”

A rendezvény további különlegessége volt a „Termelők és Tájak” magazin első nyomtatott lapszámának bemutatkozása, amely a kistermelők, élelmiszer-előállítók és agroturisztikai szereplők számára nyújt hasznos tartalmat.

A szervezők megerősítették, hogy a nagy sikerre való tekintettel 2026-ban is megrendezik a REL EXPO-t, újra lehetőséget teremtve a tapasztalatcserére, kapcsolatok építésére és a hazai mezőgazdaság versenyképességének növelésére.

Forrás és kép: REL Expo