A teafaolaj a pandémia alatt lett igazán népszerű fertőtlenítő hatásának köszönhetően, ma pedig már az egyik leggyakrabban használt olaj – írja a mindmegette.hu.

Fontos tudni, hogy bár több mint 200-féle teafa létezik, csak a Melaleuca alternifolia olaja rendelkezik gyógyító tulajdonságokkal: kiváló fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és parazitaölő.

Nevével ellentétben nem fa, hanem örökzöld cserje, melynek leveleit az Ausztráliában élő őslakosok valószínűleg már évezredek óta felhasználták gyógyító forrázatok és pakolások készítésére, de ismertté James Cook tette Európában a 18. század második felében, miután a Brit Királyi Haditengerészet kapitánya és legénysége megfigyelte, hogy az ausztrál bennszülöttek a teafa leveleiből főzetet készítenek.

A cserjét kimondottan a leveleiből kinyerhető értékes olaja miatt termesztik.


A teafaolaj hatékonyságát klinikai vizsgálatok is igazolták, de nem mindegy, hogy milyen teafaolajat vásárolunk: a legtöbb termék alapvetően csak illóolaj, és nem felel meg gyógyhatás tekintetében a kritériumoknak. Terápiás szempontból azok a teafaillóolajok az értékesek, melyek terpinén-4-ol tartalma magas és eléri a 35%-ot, a cineol hányada viszont alacsony és nem éri el az 5%-ot, mert ez a vegyület irritálhatja a nyálkahártyát.

teafaolaj

A teafaolaj hatékonyságát klinikai vizsgálatok is igazolták – fotó: Shutterstock

Mire használható a teafaolaj?

• Csodát tesz a korpás hajjal, ha néhány csepp illóolajat a samponba teszünk.

Jól használható bőrfertőzések, vágott és horzsolt sebek, pattanásos és aknás bőr, valamint körömgomba kezelésére. 10-15 cseppet fél pohár langyos vízben keverjünk el, és az oldatot steril vattapamaccsal vagy gézzel vigyük fel az érintett bőrfelületre. A vérző sebet sem csípi, ezért a sebkezelés során is jó szolgálatot tehet. Fontos azonban, hogy csak hígítva szabad használni!

• Száj- és fogínygyulladás esetén 5-10 cseppet keverjünk el kb. 1 dl langyos vízben, és naponta többször öblögessünk. Az elkészített oldatot nem szabad lenyelni!

Fontos:

• 12 éves kor alatt a teafaolaj alkalmazása nem javasolt!

A teafaolajat nem szabad lenyelni, és inhalációra sem alkalmazható, továbbá a szem közvetlen környékén és a fülben se használjuk!

• Csak hígítva alkalmazandó!