A teafaolaj gyógyhatását már nagyon korán felfedezték, így az ausztrál bennszülöttek a teafa összezúzott leveleinek pépjével kezelték az apróbb sérüléseiket, égési sebeiket és a bőrfertőzéseiket is. Ismertté James Cook, a Brit Királyi Haditengerészet kapitánya tette, akinek a nevét is köszönheti, hiszen megfigyelte, hogy a bennszülöttek gyógyteát készítenek belőle, melyet akkoriban skorbut ellen alkalmaztak. A teafaolaj Cook kapitányon keresztül jutott el Angliába, majd terjedt el világszerte.

Azonban ezzel a csodaszerrel is óvatosnak kell lenni, hiszen nem mindegy, hogy ki és hogyan használja. A teafaolaj elfogyasztva mérgező hatású, a bőrön viszont nagyon erős gyógyító. Éppen ezért számos kozmetikumban, samponban, arctisztítóban és krémben található meg, mivel erőteljes antimikrobális, fertőtlenítő és gombaölő hatással rendelkezik.

Ismerd meg a teafaolajat

A teafaolajat a teafa leveleiből és ágaiból sajtolják. A teafa cserje méretű, tűlevelű, fás szárú növény, az eukaliptusz és a mirtusz rokona, és a szubtrópusi éghajlatú Kelet-Ausztrália vizes élőhelyein őshonos. Vadon akár 5–6 méter magasra is meg tud nőni.

A teafaolaj nagyon keresett, de 6–10 kilogramm tiszta teafaolaj elkészítéséhez körülbelül 1 tonna frissen betakarított ágra és levélre van szükség. A kereslet iránta egyre nő, és újabban már mint fertőtlenítőt is sokan használják.

teafaolaj

A teafaolaj hígítva nagyon sok mindenre jó lehet, kezdve a fertőtlenítéstől, egészen a herpesz kezeléséig. Fotó: Shutterstock

A teafákat monokultúrákban termesztik. A teafa vízigénye nagy, jól ellenáll a kártevőknek és a betegségeknek, és kellő vízutánpótlás mellett a gazdák akár évente kétszer is tudnak szüretelni róla.


Teafaolajjal a levéltetvek és a rovarok ellen

Az illóolajok rengeteget segíthetnek a levéltetvek és a rovarok támadásainak legyőzésében. A levendula, a borsmenta és a teafaolaj sem a levéltetvek kedvencei. A teafaolaj ráadásul megelőzésre is kiváló. Azonban nagyon fontos, hogy soha ne használjuk a teafaolajat hígítás nélkül!

A teafaolajos permetezőhöz egy liter vízhez adjunk 10 csepp teafaolajat és 1 csepp mosogatószert. Ha tehetjük, akkor esővizet, vagy langyos és lágy vizet használjunk. Keverjük össze alaposan, majd egy szórófejes flakonba töltve nagyon alaposan fújjuk be vele a növényeket, nem megfeledkezve a levelek fonákjáról sem. Ezt a kezelést akár kétnaponta meg is lehet ismételni, és érdemes akkor is hetente elvégezni, ha úgy látjuk, sikeresen meg tudtunk szabadulni a levéltetűtől.

Azonban arra ügyeljünk, hogy ne esőben, és ne öntözés előtt permetezzük a növényeket teafaolajos oldattal, mert az rögtön le is fogja azt mosni, de kerüljük az erős napsütésben történő permetezést is, hiszen megéghet a növény, és szélben sem érdemes permetezni, mert akkor lehet, hogy több teafaolajos permetlé lesz rajtunk, mint a növényeinken. A szobanövények esetében is bátran alkalmazzuk.

A teafaolaj rovarriasztóként is kiváló. A legyek és a hangyák is kifejezetten kerülik. Hangyák ellen egy teafaolajjal átitatott vattával kenjük át az ablakok, ajtók környékét, de bio szúnyogirtóként is használhatjuk, ha vízbe csepegtetünk belőle pár cseppet, és úgy visszük a bőrünkre.

A teafaolaj nagyon sok mindenben lehet a segítségünkre

A teafaolaj fogyasztása mérgező, azonban számtalan módon fel tudjuk használni. Hatékonyan kezeli a pattanásokat, elpusztítja a körömgombát, de beválik a korpásodás, az akne, vagy a herpesz kezelésében is. Azonban nem mindegy, hogy milyen koncentrációban használjuk fel. Leginkább 5 és 10 százalék közötti koncentrációban használják, de amíg a pattanások ellen az alacsonyabb, addig a körömgomba kezelésére a jóval magasabb koncentráció ajánlott.

Mint minden olaj, így a teafaolaj is válthat ki allergiás reakciókat, és lenyelni semmi esetre sem szabad, hiszen nagyon súlyos mellékhatásokat okozhat! Az állatok számára pedig mérgező, így mindenképp tartsuk távol őket a teafaolajtól!

teafaolaj

A teafaolajtól tartsuk távol a házikedvenceinket! Fotó: Shutterstock

A teafaolaj segít a gombák és a penész ellen is. Emellett antibakteriális és vírusölő hatása is van. Ezen kívül számtalan krémben kap helyet. Fertőtlenítő hatása miatt alkalmas a herpesz kezelésére, de napégés esetén is segít, ezen kívül kiváló pattanásokra, kelésekre és fekélyekre is, megfelelő hígításban, melyhez kérjük ki mindig szakember véleményét.

Akár még szájvizet is készíthetünk belőle. Ehhez két csepp teafaolajat cseppentsünk egy pohár vízbe, és ezzel gargalizáljunk. Megfázás esetén gőzölőbe vagy arcszaunába is csepegtethetjük, és gyógyszerek használata mellett kiegészítő kezelésként alkalmas a körömgomba elleni bevetésre is.

A teafaolaj a háztartásban is alkalmazható fertőtlenítőszerként. Nemcsak elnyomja, hanem meg is szünteti a szagokat, így a levegőt is fertőtleníthetjük vele. Ecettel keverve a penész ellen is hatékony. A kád, a mosdó és a vécékagyló tisztításához 3–5 cseppet adjunk 1 liter vízhez, melyet egy szórófejes flakonból spricceljünk a felületre. Sőt, még felmosóvizet is készíthetünk vele, hasonló arányban.

A teafaolajos házi kézfertőtlenítőt könnyedén elkészíthetjük belőle, ha 1–2 deciliter tiszta alkoholhoz hozzáadunk 10 csepp teafaolajat. Ha zselés állagot szeretnénk, akkor 1–2 kanál aloe verát is adhatunk hozzá.

A teafaolaj sok mindenre jó, azonban mindig legyünk körültekintők a hígításával és az alkalmazásával kapcsolatban.