Az Egyesült Királyság hasonló forgalmú állategészségügyi szolgáltatási piacának megoszlása azonban más képet mutat: 43 százalékot tesz ki a kedvtelésből tartott állatok piaca, míg a haszonállatok piaci részesedése 57 százalék.

Egy nemzetközi felmérés azt mutatja, hogy a haszonállatokra fordított költség a többi vizsgált ország, köztük Franciaország, Olaszország, Spanyolország, USA, Kína, India, Japán, Ausztrália, Brazília és Oroszország esetében is magasabb, mint a kedvtelésből tartott állatokra szánt összeg – írja a Syngenta blog.

Kínában például a kedvencekre az összes forgalom kevesebb mint 10 százaléka jut, India esetében pedig gyakorlatilag nulla százalékról beszélhetünk.

Amint a felmérés kimutatta, a német és a brit bevételi arányok azért különböznek, mert Németországban az egy állat kezelésének átlagos díja 16,8 euró, míg az Egyesült Királyságban 21,3 euró, részben azért, mert az állattenyésztők telephelyének meglátogatása is pénzbe kerül, míg a házi kedvenceket oda viszik a rendelőbe.

állat

A német állategészségügyi ágazat bevételének 54 százaléka a házi kedvencek ellátásából származik, míg a haszonállattartók csupán a forgalom 46 százalékát biztosítják – fotó: Pixabay

Ami a globális adatokat illeti, évente átlagosan 6,2 százalékkal bővül az állategészségügyi szolgáltatások piacának forgalma, amit a kedvtelésből tartott állatállomány növekedése gerjeszt, ugyanakkor emelkednek a kezelési díjak is. A különféle vizsgálókészülékek, műszerek, gyógyszerek ára is nő, másrészt nincs elegendő képzett szakember az állategészségügyben – állapítja meg a Veterinary Services Global Market Report 2018 című tanulmány.