Egészségünk megóvása érdekében egyes szakemberek napi fél liter tej vagy annak megfelelő tejtermék bevitelét ajánlják. Érdemes a túrót beillesztened az étrendedbe, hiszen minden szempontból kitűnő választás.

Fehérje, szénhidrát, vitaminok és ásványi anyagok is vannak a tehén-, kecske- vagy juhtejből a kazein nevű tejfehérje kicsapásával készülő túróban, mely ráadásul fontos kalciumforrás is. Mivel édesen és sósan is fogyasztható, nagyon változatosan elkészíthető alapanyag.

túró

A túró édesen és sósan is fogyasztható – fotó: Shutterstock

A sovány, azaz a legalacsonyabb zsírtartalommal rendelkező tehéntúró csupán 0,5 gramm zsírt tartalmaz 100 grammonként, így ezt cukorbetegek és diétázók is nyugodtan fogyaszthatják. A félzsíros tehéntúró is mindössze 7 gramm zsírt tartalmaz 100 grammonként.

A félzsíros és a zsírszegény túró laktóztartalma is alacsony, ahogy a ricottáé, a juhtúróé és általában az ízesített túrótermékeké is, de természetesen laktózmentes túró is vásárolható már a legtöbb helyen. Mindeközben a félzsíros túróból már 10 dkg közel dupla annyi fehérjét tartalmaz, mint 2,5 dl tej, a zsíros túró 100 grammja pedig már 12,2 grammot tartalmaz. Tejcukortartalma viszont még a kefirénél és a joghurténál is csekélyebb. A túró remek proteinforrás, ami a sportolóknak is jó hír, akiknek az izomzat növelése miatt fontos a fokozott fehérjebevitel.

túró

A túró remek vitamin- és proteinforrás – fotó: Shutterstock

A túró egészségügyi előnyei

Az anyagcsere-folyamatokhoz, az agy fejlődéséhez és a koleszterinszint csökkentéséhez is hatékony segítséget nyújtanak a túróban lévő B-vitaminok.

A túró bővelkedik az idegek, az izmok és az immunrendszer egészsége szempontjából is nélkülözhetetlen magnéziumban, mely segít a vércukorszint fenntartásában, és kedvezően hat a szívre is, továbbá migrénes és emésztési panaszok esetén is hatékony. A túró  káliumtartalmának köszönhetően mérsékli a szorongást, és csökkenti az agyvérzés kialakulásának rizikóját is.


A túró antioxidáns-, szelén-, kalcium- és D-vitamin-tartalmának köszönhetően csökkentheti egyes ráktípusok kialakulásának kockázatát. A szelénnel azonban óvatosnak kell lenni, mert a hiánya ugyan káros lehet, de a túladagolása is veszélyes. Ezért a túrófogyasztás mértékére is fontos odafigyelni.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock