Első alkalommal mutatták ki a Yellowstone Nemzeti Parkban a szarvasféléket fertőző krónikus sorvadásos betegséget, a CWD-t (Central Wasting Disease) – írja a 24.hu. A betegséget gyakran zombikórként emlegetik tünetei miatt.

Az Amerikai Nemzeti Parkszolgálat közleményében kiemelte, hogy a monitorozás mellett mást nem nagyon tehetnek. Becslésük szerint a wyomingi Cody közelében élő öszvérszarvasok 10-15 százaléka érintett lehet. Idén novemberig az Egyesült Államok 31 államából jelentettek CWD-t.


Akár egy évvel a fertőzést követően is kialakulhatnak a tünetek, melyek a következők: a szarvas lefogy, botladozik, elveszíti energiáját. A tüneteket olyan fehérjék okozzák, amelyek lassan elpusztítják az agyat és az idegrendszert. E tünetek miatt nevezték el a betegséget zombikórnak.

A CWD testnedvek révén fertőz, vakcina még nincs ellene. A betegség már Kanadában, Norvégiában, Finnországban, Svédországban és Dél-Koreában is megjelent.

A CWD-t először az 1960-as években fedezték fel egy fogságban tartott szarvasnál.

A hamuesgyemant.hu cikke szerint a betegség más állatokat is érinthet, amennyiben azok kapcsolatba kerülnek fertőzött szarvasokkal.

A járványügyi hivatal felszólította a vadászokat, hogy az állatokkal való érintkezéskor viseljenek védőruházatot; ha lehet, maradjanak távol a betegnek tűnő állatoktól; minimalizálják a szarvasok szerveinek kezelését; továbbá fontolják meg a hús fogyasztását.

Indexkép (csupán illusztráció): Pixabay