Az ázsiai tigrisszúnyogot azonosítottak Szlovákiában, az egyik legveszélyesebb invazív szúnyogfajt, amely megjelent Európában – írja az ujszo.com.

A tigrisszúnyog 22-féle vírus hordozója lehet, ilyen például a nyugat-nílusi vírus, amely már megjelent nálunk, és olyan egzotikus betegségek vírusát is terjeszti, mint a dengue-láz, chikungunya-láz, a Zika-vírus vagy a sárgaláz.

Az ázsiai tigrisszúnyog a globális kereskedelem következtében terjedt el világszerte. Európában tavaly a legtöbb esetben a dengue-láz vírusát terjesztette, főleg Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban. Szlovákiában először 2012-ben bukkant fel, de akkor nem tudott megtelepedni.

ázsiai tigrisszúnyog

Ázsiai tigrisszúnyog – fotó: pixabay.com

Tavaly a lakosságtól gyűjtött adatok alapján sikerült beazonosítani Pozsony térségében, majd az akadémia virológiai intézetének molekuláris vizsgálatai is igazolták a jelenlétét. Mivel Ružinov városrészben több észlelés volt, feltételezhetően ott már megtelepedett.


A tigrisszúnyog áprilistól novemberig aktív, de a többi szúnyogfajjal ellentétben nappal. Csípése igen fájdalmas.

Lárvái pangó vizekben kelnek ki, különféle tartályokban, edényekben, virágtartóban, az ereszben vagy a csatornákban, de egy műanyag palack kupakjában összegyűlt vízben is 200 szúnyoglárva kelhet ki.

A szúnyog csak 200-500 méternyi távolságra repül el a kikelése helyétől, azonban a mi éghajlatunkon át tudja vészelni a telet is.