Bizonyos piros ételek fogyasztása fokozhatja az ADHD-s és hiperaktív gyerekek tüneteit – írja a Cleavlend clinic. Kutatásokat összegző cikkük arra hívja fel a figyelmet, hogy a red dye 40, azaz az alluravörös ételszínezék fogyasztása eddig nem ismert kockázatokat rejthet.

piros ételszínezék

Megfigyelték, hogy azok, akik ilyen színezékeket tartalmazó ételt ettek, nehezebben tudtak koncentrálni, feledékenyebbé váltak, sőt, akár dühkitöréseket is produkáltak – fotó: pixabay.com

A vizsgált színezék neve: E129

Ezt az ételszínezéket első alkalommal az USA-ban alkalmazták, napjainkra azonban ez az egyik legnagyobb mennyiségben előállított anyaggá nőtte ki magát. Mára azonban már nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az unióban is használják, bár szigorúbban szabályozott keretek közt. Hazánkban a címkéken E129-ként utalnak rá.

A Nébih tájékoztatása szerint:

„Szintetikus, monoazo színezék, mely oldatban narancs árnyalatot biztosít. Alumíniumlakk formájában is használható".

Európában az elfogadható napi beviteli mennyiséget napi 7 mg/kg-ban határozták meg. Előfordul az édességekben, a tejtermékekben, az üdítőkben, a vagdalthúsokban, a növényi fehérjéből készült termékekben, a jeges édességekben, és az édesipari termékekben.

Milyen veszélyei lehetnek az alluravörös színezéknek?

Bár a színezék fogyasztása a legtöbb esetben biztonságos, az arra érzékenyeknél azonban allergiás reakciót válthat ki, légzőszervi panaszokat vagy bőrkiütéseket okozhat, így a megbízhatósága vitatott. Fogyasztását kapcsolatba hozták a migrén kialakulásával és az asztma tüneteinek fokozott megjelenésével.

Az utóbbi évtizedben intenzíven vizsgálták, hogy milyen hatásokat gyakorol a gyerekek idegrendszerére, mert egyes kutatások eredményei alapján arra lehet következtetni, hogy az emelheti az agresszív viselkedés kockázatát és az ADHD-s tünetek előfordulását.

Megfigyelték, hogy azok, akik ilyen színezékeket tartalmazó ételt ettek, nehezebben tudtak koncentrálni, feledékenyebbé váltak, sőt, akár dühkitöréseket is produkáltak.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy valóban felismerjük a színezék fogyasztásának következményeit, azonban a szakértők javaslata szerint mindenképpen érdemes kerülni az E129-et.

Ennek érdekében törekedni kell arra, hogy házi desszerteket készítsünk, magunk csináljuk a szörpöt, házilag főzött lekvárral ízesítsük a joghurtjainkat, és minden esetben olvassuk el a megvásárolandó termék címkéjét, hogy tudjuk, mit eszünk meg valójában!

Indexkép: pixabay.com