Hazánkban  a zöldborsó termőterülete az előző évtizedben 20–22 ezer hektár körül alakult, ami a 2020-as években lecsökkent 11–13 ezer hektárra. A 2024-es év jelentős területcsökkenése után az idei évben ismét tapasztalható némi növekedés, de a jelenlegi terület mérete továbbra sem éri el a korábbi évek átlagát.

Évek óta komoly kihívásokkal küzd a zöldborsó termesztése, különösen a klimatikus viszonyok kedvezőtlenné válása, a termelési költségek folyamatos emelkedése, a piaci és a szabályozási környezet változása okoz problémákat.

Eltolódott és elhúzódott április végéig a vetés, köszönhetően az idei év hideg és csapadékos márciusi időjárásának. Volt olyan időszak, amikor majdnem két hétig nem tudtak munkagéppel a földekre menni, ezért a betervezett vetési szakaszok kimaradtak.

„A vizes talajon nem sikerült tökéletesen előkészíteni a magágyat sem, ezért az idén a kelés sem 100 százalékos, az éjszakai hideg időjárás miatt pedig vontatott a borsó növekedése. A betakarítás kezdetének időpontja emiatt várhatóan csúszni fog, és „lyukas időszakokra" is fel kell készülni. A hideg idő ellenére a levéltetvek itt is megjelentek, de komolyabb problémát még nem okoztak" – foglalta össze Máté András termelési vezető az idei év tapasztalatait.

zöldborsó

Zöldborsó – fotó: Pixabay

A zöldborsó vetése a kisebb hőigényű kifejtő típussal kezdődik februárban, akkor, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 4–5 °C-ot, majd a velő típusúval folytatódik, amikor a talaj 7–8 °C-ra melegedik.  Szakaszosan vetnek a folyamatos betakaríthatóság érdekében, összesen 3–5 alkalommal, hektáronként átlagosan 150–300 kilogramm vetőmagot kijuttatva. A február és április közepe között vetett borsó gépi betakarítása május vége és július közepe között esedékes.

A zöldborsó vízigénye közepes, az öntözésének mértékét pedig mindig a természetes csapadékellátottság és a hőmérséklet határozza meg. Három fejlődési szakasza kritikus a vízigény szempontjából:

  • a csírázás időszaka, közvetlenül kelés után;
  • a növény 5–6 centiméteres magasságának elérése;
  • illetve a virágzás és a terméskötés ideje. Ilyenkor öntözés és fejtrágyázás ajánlott.

A termékpálya stabilitását jelentős mértékben elősegítheti, hogy a feldolgozóipar az elmúlt évben növelte a gyártási kapacitásait. A fagyasztott és a konzerv zöldborsó aránya most 50-50% körüli, de a fagyasztott termékek súlya egyre emelkedik, míg a konzervé csökken.

A rendszerben lehet még vásárlói kapacitás, mert a magyar lakosság átlagos zöldborsófogyasztása 0,9 kg/fő/év, ami jócskán elmarad a franciák 2 és a britek 3 kiló/év átlagához képest.

Forrás: greendex.hu

Indexkép: pixabay.com