A XXI. század egyik legnagyobb kihívásaként emlegetik Földünk víz-problémáinak orvoslását.

Nap-mint-nap találkozunk azokkal a - gyakran már elcsépeltnek tűnő szlogenekkel, - amelyek a víz értékére-, jelentőségére- és a hiányának katasztrofális következményeire hivatottak felhívni a figyelmünket.

Ne engedjük el a fülünk mellett ezeket, becsüljük meg az édesvíz készletünket!

Az Agroinform összegyűjtötte azokat a talán legfontosabb, megoldásra váró problémákat, amelyeket az alábbi látványos infografika segítségével szemléltetünk.

Ide kattintva kinagyítva is megtekintheti az ábrát:

undefinedundefinedundefined

undefined

undefined

4 további érdekes tudnivaló a vízről

1 - Tudta, hogy egy csepp olaj is elég ahhoz, hogy akár 25 liter vizet elszennyezzen és ihatatlanná tegyen?

2 - A világ édes vízkészletének hetven százalékát mezőgazdasági célokra használjuk, 22 százaléka az ipar- és mindössze 8 százaléka folyik el a háztartások igényeinek kielégítésére. Az alacsony és közepes jövedelmű országok 82 százalékot használnak el a mezőgazdaságban, 10 százalékot az iparban és 8 százalékot a háztartásokban, míg a magas jövedelmű országokban 30 százalék folyik el a mezőgazdaságban, 59 százalék az iparban és 11 százalék otthoni használatra.

3 - Egy ember képes túlélni egy hónapig is étel nélkül, de csak 5-7 napig bírja ki víz nélkül.

4 - Mit jelent a víz-lábnyom? A víz lábnyom, vagy virtuális víz, az a felhasznált víz mennyiség, amit egy adott termék teljes termelési és / vagy növekedési időszakában felhasznál és elfogyaszt. Például, egy csésze tea víz lábnyoma 35 liter és egy mikrochip a vízlábnyom 32 liter.