Angela Merkel kancellár ritkán szokott közvetlenül foglalkozni a mezőgazdaság ügyeivel. A CDU/CSU május 12-i frakcióülésén viszont beszédének ez volt a fő témája, kiemelt jelentőséget tulajdonítva a tejválságnak és a német hústermelők nehéz helyzetének – értesült a TopAgrar, illetve az AgrarHeute hírportál.


A kancellár asszony hangsúlyozta: nem megengedhető, hogy a mezőgazdasági piac torzulásainak következményeit a német termelőknek kelljen megfizetniük. Ezért az említett két szektor megsegítésére 100 millió euró rendkívüli támogatást helyezett kilátásba, amelynek folyósítási körülményeiről és feltételeiről várhatóan két héten belül születik végleges döntés.

A Német Parasztszövetség (DBV) és a termelői egyesülések örömmel fogadták a bejelentést és nagy várakozással tekintenek a Christian Schmidt szövetségi agrárminiszter által május 25-re meghirdetett „Tej csúcsértekezlet“ elé, bár mindenki tisztában van azzal, hogy nehéz lesz olyan megoldást találni, amely a német tejszektor minden szereplőjének megfelel.

tejtermelés

A magyar termelőknek is szükségük van a támogatásra – fotó: Shutterstock

Azzal mindenkinek számolnia kell, hogy a kibocsátás kötelező mennyiségi korlátozása nélkül megoldás, sőt a válság enyhítése sem lehetséges. Ugyanakkor az is tarthatatlan, hogy a német termelőknek fizetett felvásárlási ár a két évvel ezelőtti 0,35 euró/kg szintről ez év május második hetére egyes körzetekben 0,20 euró alá süllyedt, ami az önköltséget sem fedezi.

Az egész világra kiterjedő tejválság Magyarországot is érzékenyen érinti. A németek azt gondolhatják, hogy nálunk kisebb a gond, mivel nem 31 millió tonna tej elhelyezése és 250 ezer ember megélhetése van veszélyben, hiszen a magyar tejtermelés méretei a németországihoz viszonyítva több mint 15-ször kisebbek. Ha azonban a válság nyomán a magyar tejelő állomány tovább apad, akkor helyrehozhatatlanul felborulhat az állattartás és a növénytermesztés egyensúlya. Ennek elkerüléséhez rendkívüli támogatásra van szükség.

A német akciók most előtérbe állították az európai tejtermelés tarthatatlan helyzetét, amelynek kelet-európai vonatkozásait a magyar delegáció az agrárminiszterek május 17-i tanácskozásán külön kihangsúlyozta, így remény van az uniós forrásból történő támogatás elnyerésére.