Black Sea Grain Konferencia nyitó előadásán Dan Basse, az AgResource vezetőelemzője a globális terménypiaci várakozásait főként a makroökonómia és a geopolitika irányából mutatta be.

A következő időszak kihívásait az időjárási szélsőségek, a gazdálkodók csökkenő jövedelmezősége (globális gazda tüntetések), a fejlődő gazdaságok lassulása, az USA és Kína közt kibontakozó kereskedelmi háború és a piacok átrendeződése hozza.

konferencia

Black Sea Grain Konferencia nyitó előadása – fotó: Pájtli Péter

A gazdálkodók jövedelmezősége globálisan jelentősen fog csökkenni a következő években, mert a gabona ára már a változó költségeket is egyre kevésbé fedezi. A jelenlegi Medve-piaci kilátásokból nehezen fog a piac kilépni, de az időjárás néhány régióban sokat változtathat az árakon.

Példaként említette az orosz búza helyzetét, mert egy kedvezőtlen időjárási helyzet (ami elég gyakori) jelentősen változtathat a búza piacán.  A növekedő ár reményébe nem kapaszkodhatnak a termelők, ezért érdemes stratégiát váltani, és a termelés növelése helyett a költségek csökkentését előtérbe helyezni.

A terménypiacokra nagy hatással van a fejlődő gazdaságok növekedésének lassulása, mert ez is felesleget termel. Például a várakozások ellenére Kína a Covid utáni újranyitás ellenére sem nőtt nagyot, ezért kevesebbet vásárolnak a kínai importőrök az olajosmagvakból és a gabonákból is, ami terményfelesleghez vezet több exportőrnél.


A szélsőségek irányába mutatnak a jelenlegi időjárási modellek a 2024. évre. Az El Nino jelenség lanyhulása, a melegedő óceánok, és a változó áramlati irányok sem mutatnak jó irányba.

A szakértő a megújuló energiaforrások iránti igény növekedésében lát kitörési pontot, amely további ipari keresletet generálhat több termény iránt. Az időjárási szélsőségek, a fenntarthatósági irányelvek tovább növelhetik globálisan a bioüzemanyagok népszerűségét, és a 2024. év szabályozói oldalról is sok újdonságot hozhat.

Az idei év legnagyobb kérdése Dan Basse szerint az USA elnökválasztásának kimenete. Trump megválasztása esetén tovább mérgesedhet Kínával a viszony, ami alapjaiban alakíthatja át a terménypiacokat.

Az USA szójabab exportja már most is a dél-amerikai szójababhoz képest kevésbé versenyképes, de egy védővám bevezetése teljesen leállíthatja az exportot.