Ezt felismerve az X-Agro ősszel tovább bővítette szolgáltatásai sorát, így már gyors és pontos termőföld értékbecsléssel és haszonbérleti díj megállapításával is áll a földtulajdonosok rendelkezésére. Ehhez több tízezer adás-vételi és haszonbérleti szerződés piaci árai adnak biztos alapot.

X-Agro

Termőföld értékbecslés akár 24 órán belül

Az X-Agro által kidolgozott, egyedülállóan pontos kalkulációs módszernek köszönhetően 24 órán belül képesek megállapítani egy földterület reális piaci értékét, melyről aztán e-mailben, egy egyszerűsített értékelést követően tájékoztatják a kérvényezőt. Ez az értékbecslés elegendő ahhoz, hogy egy adásvétel során valóban annyiért kelljen el a föld, mint amennyit valójában ér.

Azoknak a földtulajdonosoknak azonban, akiknek hivatalos és teljes körű értékbecslésre van szükségük, hogy igazolják földjük piaci értékét, szintén fordulhatnak az X-Agróhoz. Az X-Agro munkatársai az ingatlan adatai alapján egy részletes elemzést készítenek, amely banki műveletekhez vagy egyéb hivatalos helyeken is felhasználható.

Haszonbérleti díjak felülvizsgálata, meghatározása

Hamarosan lezárulnak az állami földárverések során vásárolt termőföldek adásvételi folyamatai, ezzel egyidejűleg pedig előtérbe kerül a haszonbérleti díjak módosításának igénye és lehetősége. Érdemes tudni, hogy a haszonbérleti díj módosításának lehetősége minden szereplő számára biztosított, nem csak az állami árverésen nyerteseknek.

A terület tulajdonosának vagy bérlőjének célszerű szakvéleményt kérnie a területre vonatkozó helyben szokásos piaci haszonbérleti díj mértékéről, hiszen ha a szerződésben foglalt ár ennél több mint 20 százalékkal eltér, akkor – a törvény értelmében – kezdeményezhetik a bérleti díj módosítását, amely akár a bérleti szerződés felbontásához is vezethet. Az eddigi tapasztalatok alapján ez a legtöbb – állami földet vásárolt - új tulajdonost érinti, akik haszonbérleti szerződés alatt álló földet vásároltak.

A haszonbérleti díj módosítását a másik félhez intézett írásos nyilatkozattal lehet indítványozni, amihez kötelező csatolni egy igazságügyi szakértői véleményt a piaci haszonbérleti díj mértékéről. Fontos kiegészítés azonban, hogy amennyiben mindkét fél közös akaratával történik a szerződésmódosítás, úgy elegendő lehet a 24 órás haszonbérleti díj megállapítása is.

Mennyibe kerül és hogyan kérvényezhetem?

Mind a termőföld értékbecslés, mind pedig a haszonbérleti díj megállapítás br. 6350 Ft-ba kerül. A szolgáltatás igénybevétele rendkívül egyszerű: az x-agro.hu oldalon a Mennyit ér a földem? menüpont alatt kitölti a föld adataira vonatkozó adatlapot, majd elutalja a szolgáltatás árát a megadott bankszámlaszámra.

X-Agro

Az ellenérték beérkezésétől számított egy munkanapon belül az X-Agro szakértői e-mailben küldik értékmegállapításukat. Igazságügyi szakvélemény kérésekor minden esetben egyedi árajánlatot kell kérnie!

Amennyiben ezzel kapcsolatosan vagy bármilyen más földpiaci témában kérdése van, látogasson el az x-agro.hu weboldalra vagy keresse közvetlenül az X-Agro munkatársait!