Az elmúlt három évtizedben több mint 2000 hallgató nyert felvételt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és jogelődeinek csíkszeredai, nyárádszeredai és székelyudvarhelyi agrárképzéseire, akik közül 1024 fő már diplomáját is átvehette – hangzott el a Csíkszeredán rendezett 30 éves jubileumi tanévnyitó ünnepségen.

MATE tanévnyitó

Csíkszeredán rendezték a 30 éves jubileumi tanévnyitó ünnepséget – fotó: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

Mint azt Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora ünnepi beszédében felidézte, a jogelőd Gödöllői Agrártudományi Egyetem 1990-ben indította be a székelyföldi magyar nyelvű felsőoktatást, célul tűzve ki a Kárpát-medence magyarságának anyanyelven, szülőföldjén való boldogulásának elősegítését. A képzéseket a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány szoros együttműködésével folytatják. A COVID-járvány miatt a kerek 30 éves évfordulótól számítva két évet csúszva, a 2022/2023. tanév megnyitóján emlékeztek erre a jubileumra.

„Jelenlétünk itt Csíkban és a többi magyarok lakta, határainkkal szomszédos állam zömében egyaránt nemzetstratégiai fontosságú. Filozófiánk része, hogy a Kárpát-medence gazdaságfejlesztésének alapja a közösségi együttműködés kell legyen. E célból nyújtunk külhoni hallgatóinknak komplex oktatást, partneri kapcsolatokat és tudástranszfert" – hangsúlyozta az ünnepi tanévnyitón az intézmény vezetője.

MATE tanévnyitó

"Jelenlétünk itt Csíkban és a többi magyarok lakta, határainkkal szomszédos állam zömében egyaránt nemzetstratégiai fontosságú" - mondta Dr. Gyuricza Csaba – fotó: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

Mint elhangzott, a MATE mai külhoni képzési palettáját Csíkszeredában a vadgazda mérnöki és a vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzések, Beregszászon a mezőgazdasági mérnöki alapképzés, Révkomáromban a vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzés, Székelyudvarhelyen és Zentán pedig a mezőgazdasági mérnöki alapképzés és a vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzés alkotják.

A képzésekre az elmúlt 30 évben 4517 fő nyert felvételt, akik közül 1762 fő vette át diplomáját.

Tánczos Barna

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter – fotó: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter a tanévnyitón rámutatott, hogy a nagytermelők és a kis családi gazdaságok egyidejű működése, a globalizációval való együtt haladás és az arról való leválás mind óriási kihívást jelent a mezőgazdaságban. Meggyőződése azonban, hogy az elmúlt harminc év alatt több száz hallgató tanult meg ezekre a kihívásokra és az állandóan változó időkre válaszolni, méghozzá itt, a szülőföldjén, ami a térség számára a legfontosabb.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere – fotó: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere kifejezte háláját azért, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és jogelődei mindig is felelősséget és elhivatottságot éreztek a Székelyföld iránt és a tudást mindig az aktuális igények szerint segítenek adaptálni ahhoz a földrajzi, nyelvi környezethez, amelyben Székelyföldön élni és fejlődni kell.

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.