Jakab István, a MAGOSZ elnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke (k) és Győrffy Balász, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (j) adományozó táblát ad át a gyermekotthon igazgatójának, ifj. Katkó Lászlónak (b) a Magyarok kenyere program idei záró rendezvényén a Nagydobronyi Irgalmas Samaritanus Gyermekotthonban. – fotó: MTI / Nemes János

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett program idei zárásaként pénteken a kárpátaljai Nagydobronyban tartott adományozó ünnepségen Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége és a program fővédnöke, valamint Jakab István és Győrffy Balázs, a két szervezet vezetői adtak át adományokat – közölték a szervezők az MTI-vel.

Majnek Antal római katolikus püspök (b), Lefcsenkó Róbert görögkatolikus espereshelyettes (b2) és Zán Fábián Sándor református püspök megáldja az adományokat a Magyarok kenyere program idei záró rendezvényén a Nagydobronyi Irgalmas Samaritanus Gyermekotthonban. Az ünnepségen részt vett Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége. – fotó: MTI / Nemes János

A helyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthonban két tonna liszten kívül játékokat és számítástechnikai eszközöket kaptak a gyermekotthon lakói.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége ajándékot kap a Magyarok kenyere program idei záró rendezvényén a Nagydobronyi Irgalmas Samaritanus Gyermekotthonban – fotó: MTI / Nemes János

Mint írták, idén minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva, immáron kilencedszer indult útjára a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. Ennek keretében a Kárpát-medencében gyűjtenek búzát magyar gazdák, majd az abból készült liszt gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetekhez kerül.

Idén 791 tonna búza gyűlt össze, összesen mintegy 5700 magyar gazda - 3551 határon inneni és 2117 határon túli –felajánlása révén. Az adományozók száma csaknem negyedével haladta meg a tavalyi 4600 főt. A felajánló gazdálkodók a learatott búzájuk egy részét minden évben a gyűjtőpontokra viszik, amelyek július közepétől augusztus közepéig várják az adományokat. Augusztus közepétől az összegyűjtött búzát közeli malmokban őrlik meg.

A magyar gazdák által összegyűjtött, a tavalyi mennyiséget húsz százalékkal meghaladó 791 tonna búza a közreműködő malmok őrlése után mintegy 472 tonna lisztet eredményezett, amely több tízezer gyermek ellátását szolgálja.