700 forint is lehet egy liter benzin, ha megszűnik az árbefagyasztás – írja az RTL a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése alapján.

A csatorna híradójának Molnár László, a GKI vezérigazgatója azt mondta, a kőolaj hordónkénti ára elérheti a 150 dollárt és ez nagyjából 700 forintos üzemanyagárat is jelenthet itthon.

700 forint is lehet a benzin literenkénti ára?

700 forint is lehet a benzin literenkénti ára? – Fotó: Pxfuel

A holtankoljak.hu adatai alapján jelenleg a 95-ös benzin literenkénti átlagára 477 forint, míg a gázolajé 479 forint. Bujdos Eszter, a portál ügyvezetője úgy látja, hogy a benzin hordónkénti árának emelkedése hamarosan a kutakon is érezhető lesz, és mindenhol a 480 forintos maximált ár lesz érvényben.


A novemberben szabott felső határt a kormány a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti árának. Az intézkedés egyelőre 3 hónapra szól és ez az időszak február közepén lejár, de ha úgy dönt a kormány, meghosszabíthatja az árrögzítést.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára azt nyilatkozta az RTL-nek, remélik, hogy a hatósági árszabályozás a kitűzött február 15-i nappal megszűnik, különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi a világpiacon meredeken emelkednek a kőolajárak.

Az RTL kérdésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt válaszolta, hogy a "kiterjesztés indokoltságáról, módjáról a február közepi világpiaci és egyéb körülmények, folyamatok alapján születhet majd döntés".