Régóta jelent problémát az olasz munkaerő piacon az alacsony munkabér és az illegális foglalkoztatás, mezőgazdasági vonatkozásban. Legfőképp Dél-Olaszországban jellemző a be nem jelentett munka – ami kimondottan nagy problémát jelent a paradicsomtermesztők körében.


Nunzia Catalfo, volt munkaügyi miniszter törvényjavaslatot készített, amiben előírná a kötelező 9 eurós órabért. – írta a FruitVeb lapszemléje.

Ez a törvény jelentősen megváltoztatná a munkaerőpiacot, hiszen 4,5 millió dolgozó nem éri el ezt a fizetést és 2,5 millió ember még a 8 eurós bért sem kapja meg óránként.

EuróPénzeső – fotó: Pixabay

A törvényjavaslat elfogadása esetén az új minimálbér gyakorlatban történő betartatása érdekében a munkaügyi felügyelet létszámát a kormány 4000 főről 6500 főre bővítené. A munkajogok betartását egyébként már idén is sokkal szigorúbban figyelték a hatóságok Olaszországban, így több mint négyszer annyi ellenőrzést végzett a felügyelet, mint az előző évben. Az elmúlt fél évben 600 vállalat működését felfüggesztették, az előző évben mindössze 34 alkalommal került sor ilyen intézkedésre.